buitenland

Terreurverdachte Parijs kreeg gevangenisstraf, maar liep vrij rond

03 december 2015Leestijd: 2 minuten

Ahmed Dahmani, de man die de locaties van de aanslagen in Parijs zou hebben uitgezocht en verkend, reisde vrij door Europa, ondanks dat hij in België was veroordeeld tot huisarrest met een enkelband.

Dahmani, een 26-jarige Belg, werd in maart veroordeeld tot twintig maanden cel vanwege meerdere diefstallen. Hij hoefde de straf niet in de gevangenis uit te zitten, maar werd verplicht een enkelband te dragen en in zijn huis in Molenbeek te blijven.

Die enkelband werd echter pas een half jaar later langs gebracht door de Belgische diensten. Op 16 november, drie dagen na de aanslagen in de Franse hoofdstad, was hij al vertrokken. Dat bevestigt de Belgische minister van Justitie Koen Geens.

Salah Abdeslam

In de zes maanden tussen zijn veroordeling en het brengen van zijn enkelband reisde Dahmani met Salah Abdeslam naar Griekenland. Mogelijk waren ze onderweg naar Syrië. Dat meldt de Belgische krant De Standaard donderdag.

Dahmani wordt ervan verdacht de locaties van de aanslagen in Parijs te hebben uitgezocht en verkend. Op 14 november pakte hij het vliegtuig naar Turkije. Door de Turkse autoriteiten werd hij opgepakt.

Lijst met jihadisten

Op woensdag maakte minister van Binnenlandse Zaken Jan Janbon bekend een lijst te hebben met daarop 420 Belgische jihad-verdachten. 85 mensen op de lijst komen uit het veelbesproken Molenbeek.

De burgemeester Françoise Schepmans was sinds juni op de hoogte van de lijst, maar de autoriteiten grepen niet in. De aanslagen in Parijs werden grotendeels voorbereid door jihadisten uit Molenbeek. ‘We hadden niet genoeg informatie. We wisten niet meer dan een naam, adres en geboortedatum, aldus Schepmans.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.