Syrië: anti-IS-coalitie bombardeerde ons leger

07 december 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Syrische regering zegt dat drie soldaten om het leven zijn gekomen bij een bombardement door de anti-IS-coalitie, die wordt geleid door de Amerikanen. De alliantie ontkent elke betrokkenheid.

Volgens Damascus werd zondagavond een militair kamp bij Deir Ezzor getroffen, en vielen er naast de drie doden zeker dertien gewonden. Ook werd er flinke schade toegebracht aan militair materieel.

In totaal vuurden vier jets negen raketten af tijdens deze ‘daad van agressie’, aldus het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring, meldt BBC News.

Brief

Damascus zegt een brief te hebben geschreven aan de Verenigde Naties, waarin wordt geprotesteerd tegen de vermeende luchtactie. Maar een woordvoerder van de anti-IS-coalitie benadrukt dat de jets geen aanvallen hebben uitgevoerd rond Deir Ezzor, een stad in het oosten van het land aan de rivier de Eufraat. De dichtstbijzijnde aanval trof een ‘onbemande oliebron‘, 34 kilometer van de plek waar volgens de Syriërs de bommen vielen, zegt kolonel Steve Warren.

Al sinds september vorig jaar bestookt de coalitie stellingen in het ‘kalifaat’ in een poging Islamitische Staat een beslissende klap toe te brengen. Dat gebeurt  – officieel althans – zonder overleg en coördinatie met het bewind van Bashar al-Assad. Want de Westerse leiders – en ook de Arabische bondgenoten – willen dat hij (op termijn) vertrekt: ze zien voor hem geen politieke toekomst meer in Syrië.

Averechts

Intussen hebben ook de Britten besloten om, naast Irak, ook bommen te laten op IS in Syrië. Maar volgens Assad heeft dit een averechts effect. Door nog meer aanvallen wordt de terreurbeweging alleen maar sterker. De militaire missies zullen uitlopen op een mislukking, voorspelt Assad. ‘Dit soort operaties is als het gedeeltelijk wegsnijden van kanker. Daardoor verspreidt het zich juist sneller door het lichaam.’

De president denkt dat grondacties, in samenwerking met het regeringsleger, nodig zijn om IS te verslaan. Rusland doet dat al, maar Assad zegt geen hulp van het Westen te verwachten.

Afgelopen maand begonnen de onderhandelingen over een politieke oplossing voor het conflict in Syrië. De deelnemende ministers uit een aantal landen, de Golfstaten, Rusland en Iran kwamen overeen dat er een overgangsregering moet komen, maar spraken zich nog niet uit over de politieke toekomst van Assad. Volgende maand komen de landen opnieuw bijeen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.