buitenland

Storm van kritiek laat Trump koud: ‘We hebben geen keus’

09 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump kreeg veel kritiek over zich heen na zijn voorstel om moslims voorlopig te weren uit de Verenigde Staten. Maar hij is niet van plan ook maar iets van zijn woorden terug te nemen.

Integendeel: hij verdedigt het voorstel in Amerikaanse media door zichzelf te vergelijken met oorlogspresident Franklin D. Roosevelt.

Immigratiestop

‘Wat ik doe is niet anders dan wat FDR deed,’ zei de steenrijke Republikein in een ochtendprogramma van ABC. Roosevelt liet tijdens de Tweede Wereldoorlog vele duizenden Amerikanen van Japanse afkomst interneren in kampen. Dat gebeurde na de Japanse aanval op Pearl Harbor bij Hawaï in 1941. ‘Het gaat maar om een voorlopige maatregel,’ aldus Trump.

De 69-jarige vastgoedmagnaat kreeg maandag felle kritiek toen hij zei geen moslims meer te willen toelaten tot de Verenigde Staten. Hij wil een ‘totale immigratiestop‘, was de boodschap die door zijn campagnemedewerkers werd verspreid.

Geen keus

Hij zou eerst willen weten waar ‘de haat tegen Amerika onder een groot deel van de moslims precies vandaan komt’. We hebben geen andere keus,’ herhaalt de Republikein vandaag. ‘Er zijn mensen die onze gebouwen en steden willen opblazen. We moeten uitzoeken wat er aan de hand is.’

Zijn uitspraken volgden na de aanslag in San Bernardino, waar een geradicaliseerd moslimstel vorige week veertien mensen doodschoot. Volgens het Witte Huis is Trump door zijn uitspraken totaal ongeschikt voor het presidentschap.

‘On-Amerikaans voorstel’

Moslims de toegang tot de Verenigde Staten ontzeggen is een bedreiging voor antiterreurmaatregelen die het land al heeft genomen, zegt Jeh Johnson, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid. ‘Het is een on-Amerikaans voorstel.’

Ook uit Trumps eigen partij waren de reacties niet mals: vrijwel alle andere presidentskandidaten spraken zich uit tegen het plan. Maar Trump weet wel een aanzienlijk deel van het electoraat aan te spreken, want in de peilingen blijft hij het buitengewoon goed doen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.