buitenland

‘Schutters San Bernardino waren al langer geradicaliseerd’

07 december 2015Leestijd: 1 minuut

Het stel dat het bloedbad in het Amerikaanse San Bernardino op zijn geweten heeft, was al enige tijd geradicaliseerd. Bovendien hebben Tashfeen Malik (29) en Syed Rizwan Farook (28) voor hun aanslag geoefend op de schietbaan.

Hoe de twee islamitische schutters precies zijn geradicaliseerd, moet nog nader worden onderzocht, zegt de FBI maandag, waarover diverse Amerikaanse media berichten.

Uitgebreid onderzoek

De Amerikaanse veiligheidsdienst heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat de aanslag buiten de Verenigde Staten is gepland. ‘Misschien dat we het bewijs ooit in handen krijgen, maar misschien ook niet, we weten het niet,’ zegt David Bowdich van de FBI, die eraan toevoegde dat het een uitgebreid onderzoek betreft: ‘We hebben ruim vierhonderd verhoren afgenomen.’

De autoriteiten hebben in totaal negentien buizen gevonden die kunnen worden gebruikt voor het vervaardigen van bommen, schrijft The New York Times.

Zelfgemaakte explosieven

Zondag werd al bekend dat de FBI vermoedt dat de vrouw, Tashfeen, de terreuraanslag heeft bedacht en gepland. Dat meldden politiebronnen aan de Amerikaanse televisiezender ABC News. Ooggetuigen zeggen dat het leek alsof Malik de leiding had toen ze, met haar man Syed Rizwan Farook, woensdag het centrum voor gehandicapten binnenliep. Farook werkte er.

Malik begon als eerste te schieten. Veertien mensen kwamen bij de schietpartij om het leven, meer dan twintig mensen raakten gewond. Ze probeerden ook nog een aantal zelfgemaakte explosieven tot ontploffing te brengen, maar dat mislukte. Beide daders werden een paar uur later door de politie doodgeschoten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.