buitenland

Rusland: snel bewijs voor Erdogans oliehandel met IS

02 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en zijn familie zijn persoonlijk betrokken bij de illegale oliehandel met terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zegt Rusland. De Russen zullen ‘komende week’ met bewijzen komen voor deze uitlatingen.

Dat maakte de Russische onderminister van Defensie Anatoli Antonov woensdag bekend. Het ministerie zou beschikken over satellietbeelden van tankwagens die de Turks-Syrische grens oversteken, meldt persbureau Reuters.

Cynisme

‘Turkije is de grootste consument van IS-olie en Erdogan en zijn familie zijn persoonlijk betrokken bij deze criminele handelingen,’ aldus Antonov. ‘Het cynisme van het Turkse leiderschap kent geen grenzen,’ sneerde Antonov verder. ‘Kijk maar wat ze doen. Ze gaan andermans land binnen en roven daar zonder berouw’.

De Russische minister doet nog een schepje bovenop de beschuldigingen: naast de handel in olie, zou Turkije volgens hem IS namelijk ook voorzien van wapens, militaire uitrusting en training.

Betrokkenheid

Op de satellietbeelden zou te zien zijn hoe Turkse tankwagens olie inladen in IS-gebieden in Syrië en Irak. Vervolgens zou te zien zijn hoe de wagens Turkije weer binnenrijden, zeggen de Russen. De Russen hebben nog niet verklaard hoe de ‘persoonlijke betrokkenheid’ van Erdogan en zijn familie te bewijzen valt.

De Russen beschuldigden de Turkse president vorige week van oliehandel met IS. Turkije zou met het neerschieten van de Russische SU-24 de oliebelangen in het gebied willen beschermen, aldus de Russische president Vladimir Poetin. Erdogan ontkent de aantijging en zei dinsdag zelfs op te stappen als de Turkse oliehandel met IS kan worden bewezen. Hij roept Poetin wel op hetzelfde te doen als hij zijn beschuldigingen niet hard kan maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.