Primeur: vrouw wint zetel bij verkiezingen Saudi-Arabië

13 december 2015Leestijd: 2 minuten
''

Voor het eerst is bij verkiezingen in Saudi-Arabië een vrouw gekozen in de gemeenteraad. Salma bint Hizab al-Oteibi mag zitting nemen in de raad van Madrakah in de provincie Mecca.

Dat heeft de Saudische kiesraad bekendgemaakt.

Enige vrouw

De Saudische Hizab al-Oteibi is de enige van de 978 vrouwen die zich verkiesbaar hadden gesteld die een zetel wist te bemachtigen. Tegenover de bijna duizend vrouwen stonden bijna zesduizend mannelijke politici.

Bij de verkiezingen, waarbij vrouwen voor het eerst mochten stemmen en zich verkiesbaar mochten stellen, gingen uiteindelijk 130.000 vrouwen naar de stembus. Daarnaast gingen zo’n 1,35 miljoen mannen stemmen.

Problemen

Deze ongelijkheid had volgens persbureau AFP te maken met ‘bureaucratische obstakels’ en ‘transportproblemen’. Vrouwen mogen in Saudi-Arabië niet autorijden en ook niet zonder mannelijke begeleiding de straat op.

Voor de vrouwelijke politici was er ook nog een complicerende factor in de campagnevoering. Ze mochten mannelijke kandidaten niet rechtstreeks aanspreken in de debatten. Wel mochten ze hun standpunten laten voorlezen.

Zeldzaam

Verkiezingen zijn een zeldzame aangelegenheid in het streng religieuze land. Zaterdag was het de derde keer in de geschiedenis dat Saudi’s naar de stembus mochten. Tussen 1965 en 2005 werden er nooit verkiezingen gehouden.

Koning Abdullah zorgde er kort voor zijn dood voor dat ook vrouwen stemrecht kregen. Ook stelde hij 30 vrouwen aan in een topadviesraad van de regering. ‘Vrouwen hebben standpunten getoond waarin correcte opinie en advies is geuit,’ meende de stervende Abdullah.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.