buitenland

Polen accepteert ‘discriminerende plan’ van Cameron niet

23 december 2015Leestijd: 2 minuten

De nieuwe president van Polen Andrzej Duda maakt zich zorgen over een Brexit – een Brits vertrek uit de Europese Unie. De EU staat een ‘hele serieuze crisis’ te wachten als Groot-Brittannië eruit gaat.

De Poolse president uit opnieuw kritiek op het plan van de Britse premier David Cameron om de uitkeringen van EU-migranten te beperken. Duda accepteert geen EU-wetten die ‘discrimineren tegen burgers uit bepaalde EU-lidstaten,’ zegt hij tegen BBC in zijn eerste interview met de internationale media.

Zwakheden

‘De EU wordt keer op keer met crises geconfronteerd, eerst was het de financiële crisis en nu weer de migratiecrisis,’ zegt Duda. ‘De EU heeft vele zwakheden’.

Duda, leider van de conservatieve partij, werd in mei verkozen tot president en noemt zichzelf geen euroscepticus maar een ‘euro-realist’. Hoewel zijn partijgenoten in het Europees Parlement zetelen met de Britse conservatieven, is Duda het niet eens met de plannen van Cameron om uitkeringstoerisme tegen te gaan. Ook andere EU-leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel, verklaren openlijk tegen het plan te zijn, maar achter de schermen zou Cameron stiekem wel worden gesteund.

Uitkeringen

Cameron wil dat migranten uit andere EU-lidstaten pas aanspraak kunnen maken op Britse sociale voorzieningen nadat ze vier jaar in dat land gewoond en gewerkt hebben. Groot-Brittannië is een grote trekpleister voor Poolse arbeidsmigranten: er wonen momenteel honderdduizend Polen.

Vanuit Europa ontvangt de nieuwe Poolse president veel kritiek. Zo toont hij zich niet solidair in de migratiecrisis, zei de chef van het Europees Parlement Martin Schulz onlangs. De weerstand van de regering zorgde de afgelopen tijd voor veel demonstraties in Polen. De regering van Duda weigert mee te gaan in het Europese herverdelingsplan van asielzoekers, waarbij specifieke quota worden gebruikt om migranten over de Unie te verspreiden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.