Poetin waarschuwt Turkije: het blijft niet bij economische sancties

03 december 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

De Russische president Vladimir Poetin is nog lang niet klaar met Turkije. Hij zei donderdag dat de Turken spijt zullen krijgen van het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig.

‘Allah besloot de regerende kliek in Turkije te bestraffen en beroofde hen van hun verstand,’ zei Poetin op zijn jaarlijkse toespraak voor het Russische parlement. Hij haalde opnieuw uit naar de Turken. ‘Als mensen denken dat het bij economische sancties blijft, hebben ze het goed mis.’

Terroristen

Poetin benadrukt dat Moskou de ‘Turkse hulp aan terroristen niet zal negeren’. De Russische leider vindt dat westerse landen ‘geen dubbele moraal’ moeten hebben als het om terreur gaat en dat ze geen terroristische groeperingen moeten gebruiken voor eigen belang.

Daarmee doelde Poetin op de beschuldiging van de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie. Antonov verweet de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat zijn familie persoonlijk betrokken zou zijn bij de illegale oliehandel met terreurgroep Islamitische Staat (IS). De Russen zeggen deze week met bewijzen te komen.

Ontmoeting

De Turkse en Russische ministers van Buitenlandse Zaken zullen elkaar donderdagmiddag in de Servische hoofdstad Belgrado ontmoeten. Dat meldt persbureau AP. Het wordt de eerste persoonlijke ontmoeting tussen de twee ruziënde landen sinds het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig.

Op 24 november haalde Turkije de SU-24 neer, waarbij een piloot om het leven kwam. Volgens de Turkse autoriteiten had het vliegtuig het Turkse luchtruim geschonden, en dat zou niet de eerste keer zijn geweest. Rusland heeft die lezing ontkend, volgens hen vloog het vliegtuig alleen boven Syrië.

Sinds het neerhalen van de SU-24 vechten Rusland en Turkije een ruzie uit. De Russen hebben daarbij een aantal economische maatregelen ten nadele van de Turken getroffen. Erdogan gaf toe dat het neerschieten van de straaljager niet had mogen gebeuren, maar daar nam Poetin geen genoegen mee.