buitenland

Ook Erdogan heeft ‘bewijs’: ‘Poetin handelt zelf in olie met IS’

03 december 2015Leestijd: 2 minuten

Een nieuwe ontwikkeling in de strijd tussen de presidenten Vladimir Poetin en Recep Tayyip Erdogan. Een dag nadat de Russen aankondigden bewijs te hebben dat Erdogan en zijn familie betrokken zijn bij oliehandel met terreurbeweging Islamitische Staat (IS), komt Erdogan met exact dezelfde beschuldiging aan Poetin.

De diplomatieke strijd tussen Poetin en Erdogan begint parodie-achtige vormen aan te nemen: Erdogan kondigt donderdagochtend aan dat de Turken bewijs hebben voor Russische betrokkenheid bij oliehandel met IS, meldt persbureau AFP op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Satellietbeelden

Een paar dagen eerder beschuldigden de Russen de Turkse president ervan te handelen in olie met IS, en daarmee de terreurbeweging impliciet te steunen. Rusland zei woensdag bewijs te leveren in de vorm van satellietbeelden. Op deze beelden zou te zien zijn hoe Turkse tankwagens IS olie in Syrië en Irak inladen en naar Turkije transporteren.

Poetins beschuldiging kwam nadat het Turkse leger vorige week een Russische SU-24 uit de lucht schoot bij de grens met Syrië. Volgens de Russische president zou Turkije daarmee de oliebelangen in het gebied willen beschermen.

Sancties

Poetin eist al geruime tijd excuses voor het neerschieten van het vliegtuig, maar Erdogan verdedigt zichzelf door te zeggen dat het Russische toestel het Turkse luchtruim was binnengedrongen en zijn leger daarna gepaste actie ondernam.

Sindsdien heeft Erdogan verschillende pogingen ondernomen om de Russische president over de kwestie te spreken, maar Poetin geeft geen gehoor. Hij wil dat Turkije eerst excuses aanbiedt en heeft bovendien economische sancties tegen het land ingevoerd. Daarnaast sprak hij donderdag opnieuw dreigende woorden: ‘Als mensen denken dat het bij economische sancties blijft, hebben ze het goed mis’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.