buitenland

Obama overweegt wapenwetten eigenhandig te veranderen

11 december 2015Leestijd: 2 minuten

Na de schietpartij in San Bernardino riep de Amerikaanse president Barack Obama andermaal om verscherpte wapenwetten. Nu het congres niet van plan lijkt iets te ondernemen, overweegt Obama om per presidentieel decreet de regels voor het verkrijgen van wapens te veranderen.

Obama heeft zijn ambtenaren gevraagd te onderzoeken wat de president precies kan veranderen, zonder dat daarvoor toestemming nodig is van het Congres. ‘Het gebrek aan daadkracht van het Congres is een enorme bron van frustratie voor de president,’ legde woordvoerder Josh Earnest donderdag uit.

Achtergrondchecks

Bronnen binnen het Witte Huis zeggen tegen de Britse krant The Guardian dat het mogelijk is om een achtergrondcheck te verplichten bij alle wapenverkopen. Nu is dat bijvoorbeeld nog niet het geval als mensen wapens kopen op speciale wapenshows of via online verkoopkanalen.

De plannen van Obama, die tijdens zijn presidentschap vele malen probeerde wapenwetten te veranderen, moeten binnen een kwestie van weken vorm krijgen. Directe aanleiding is de schietpartij in San Bernardino, waarbij veertien mensen om het leven kwamen.

Verwacht wordt dat een dergelijk presidentieel decreet door de wapenlobby juridisch zal worden aangevochten. Het is niet duidelijk of de president de regels op eigen houtje zomaar mag veranderen. Eerder werd een decreet over illegale immigratie al bevroren.

Stijgende wapenverkoop

Earnest vertelde bovendien dat Obama vicepresident Joe Biden de taak heeft gegeven druk uit te oefenen op lokale politici om wapenwetten per staat te veranderen. In Connecticut lijkt dat effect te hebben gehad: gouverneur Dan Malloy kondigde donderdag aan dat mensen die op Amerikaanse terrorismelijsten staan niet meer aan wapens kunnen komen.

De schietpartij in San Bernardino, in combinatie met de mogelijkheid van nieuwe wapenwetten, leidde de afgelopen dagen tot een grote toename van het aantal verkochte wapens. Ook steeg de aandelenkoers van grote wapenfabrikanten hard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.