buitenland

Nieuwe omstreden hervormingswet Polen: wat zijn de gevolgen?

28 december 2015

De Poolse president Andrzej Duda heeft maandag een omstreden hervormingswet ondertekend die de macht van het Constitutionele Hof in Polen inperkt.

Het Grondwettelijk Hof moet controleren of de regering en het parlement zich aan de wet houden. Met de nieuwe wet wordt deze macht ingedamd.

De wijzigingen houden onder meer in dat een besluit in het Hof moet worden ondersteund door een meerderheid van twee derde. Eerst was een meerderheid nog voldoende.

PiS

De wet komt van de hand van de Poolse partij Recht en Rechtervaardigheid (PiS). Bij de afgelopen parlementsverkiezingen in oktober greep de nationaal-conservatieve partij de macht in Polen door de absolute meerderheid van de stemmen te winnen. De linkse partijen werden bij de verkiezingen weggevaagd.

De partij staat erom bekend eurokritisch te zijn, zo voelt het bijvoorbeeld weinig voor de opvang van moslims in het overwegend katholieke land. De partij wil met de nieuwe wet voorkomen dat haar wetsvoorstellen worden afgewezen om constitutionele redenen.

Protest

In Polen zijn al meerdere grote betogingen geweest tegen de regering. Vooral de benoeming van vijf hoge rechters door PiS, heeft tot veel kritiek geleid.

Tienduizenden Polen hebben vorige week in meer dan twintig steden gedemonstreerd voor de democratie en tegen de conservatieve regering. In de hoofdstad Warschau verzamelden de demonstranten zich voor de parlementsgebouwen en scandeerden ‘nee tegen dictatuur’.

Brief

De Europese Commissie heeft Polen voor de kerstdagen in een brief nog gewaarschuwd voor de uitholling van de rechtsstaat. In de brief, die werd ondertekend door Frans Timmermans, werd Polen verzocht de omstreden grondwetswijziging nog een keer tegen het licht te houden, voordat de senaat erover ging stemmen. Polen heeft de Raad van Europa wel gevraagd de nieuwe wet te toetsen, maar president Andrzej Duda heeft die uitspraak dus niet afgewacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.