buitenland

NAVO schiet Turkije te hulp met grensbescherming

18 december 2015Leestijd: 2 minuten

De NAVO stuurt versterking naar Turkije om te helpen bij de verdediging van de grens met Syrië. De NAVO gaat vliegtuigen en schepen naar het land sturen.

Dat meldde NAVO-chef Jens Stoltenberg vrijdagavond, schrijft persbureau Reuters. De schepen zullen worden geleverd door Denemarken en Duitsland, en zullen het oostelijke deel van de Middellandse Zee patrouilleren.

Gevechten

In Syrië wordt, niet ver van de Turkse grens, hevig gevochten. Terroristen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bevinden zich ook dicht bij de (zeer poreuze) grens. Verschillende NAVO-landen voeren al bombardementen uit op Syrië om IS in bedwang te houden.

Stoltenberg benadrukt dat het slechts om ‘defensieve maatregelen’ gaat. De NAVO-baas zei het niet met zoveel woorden, maar de versterkingen zijn zeer waarschijnlijk ook deels bedoeld om te voorkomen dat Russische straaljagers uit de lucht worden geschoten, zoals vorige maand gebeurde. Toen schoot de Turkse luchtmacht een Russische SU-24 uit de lucht bij de Syrische grens.

Geheugenkaart

De Russische president Vladimir Poetin en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weigeren sinds het incident met de SU-24 met elkaar te praten. De twee leiders liggen met elkaar overhoop: Rusland beweert nog altijd dat de SU-24 het Turkse luchtruim niet is binnengedrongen, en de Turken zeggen van wel en dat ze daarom volgens de regels hebben gehandeld.

Het is nog altijd niet duidelijk wie er gelijk heeft: bewijzen uit de zwarte doos moeten uitsluitsel geven, maar die laten vooralsnog op zich wachten. De geheugenkaart uit de zwarte doos zou beschadigd zijn, aldus Russische onderzoekers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.