buitenland

Moslimorganisatie publiceert lijst met 200 invloedrijke joden

18 december 2015Leestijd: 2 minuten

De organisatie Radio Islam heeft een ‘zwarte lijst’ gepubliceerd met 200 invloedrijke Italiaanse joden. De organisatie waarschuwt voor ‘joodse indoctrinatie’ via de massamedia.

De organisatie Radio Islam zegt ‘tegen alle vormen van racisme’ te zijn en om die reden ook tegen het vermeende racisme van joden tegenover niet-joden.

Klassiek antisemitisme

Volgens de organisatie worden massamedia stelselmatig beïnvloed door joden op machtige posities. De club heeft daarom besloten om een lijst te  publiceren met 200 machtige joden in Italië om ‘het joodse monopolie van Italiaanse media’ aan te tonen. Op de lijst staan bekende journalisten, acteurs, wetenschappers en ondernemers.

Justitie in Rome is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de website wegens bedreiging en aanzetten tot rassenhaat. Het is tot nu toe onduidelijk wie zich achter de website, die beschikbaar is 23 talen, verschuilt.

Op de website, waarvan de domeinnaam is geregistreerd in het Amerikaanse Arizona, staan de meest klassieke antisemitische uitingen. Zo wordt onder meer de Holocaust ontkend en in het bijzonder het verleden van Auschwitz.

Mussolini

Ruth Dureghello, voorzitter van de joodse gemeenschap in Rome, spreekt van een ‘gevaarlijke oproep tot geweld’. De voorzitter van de Italiaanse persfederatie noemt Radio Islam een ‘verwerpelijk, racistisch en onacceptabel initiatief’.

Volgens de werknemersvereniging van de Italiaanse publieke omroep doet de lijst denken aan de ‘donkerste perioden uit de geschiedenis van het land’.

Onder het fascistische regime van Benito Mussolini werden joden in Italië, onder druk van de nazi’s, in steeds grotere mate onderdrukt en uitgesloten. Tijdens de kortstondige nazi-bezetting van Italië werden joden afgevoerd naar concentratiekampen, waar de meesten werden vermoord. Hierbij kwamen naar schatting 7.500 joden om.

De joden vormen met 36.000 een bescheiden minderheid in Italië. De moslimgemeenschap is met 1,3 miljoen mensen veel groter. Moslims vormen de grootste religieuze minderheid in het overwegend rooms-katholieke land.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.