Migratietop: Turkije wil snel visumplicht voor Syriërs

17 december 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Turkije wil een visumplicht voor Syriërs invoeren om de stroom van vluchtelingen uit dat land te dempen. De visumplicht moet 8 januari ingevoerd worden.

Dat zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu donderdag in Brussel tijdens de Europese top waar wederom de migratiecrisis werd besproken.

Herkenbaar

Turkije reageert met de visumplicht op het toenemende aantal mensen dat met valse Syrische paspoorten het land binnenkomt. Davutoglu benadrukte dat mensen die ‘duidelijk als vluchtelingen herkenbaar zijn’, welkom blijven.

Daarnaast kreeg het plan om op vrijwillige basis vluchtelingen uit Turkse opvangkampen op te nemen weinig verzet. Veel landen willen dan wel dat Turkije de stroom illegalen die naar Europa komt weet terug te dringen. Eerder op de dag kwamen al berichten naar buiten dat de migrantenstroom vanuit Turkije minder is dan voorheen: het gemiddelde in de maand december ligt op 3.731 migranten per dag, ten opzichte van minstens 7.000 migranten in voorgaande maanden.

Grenswacht

Europese regeringsleiders uitten zich verder zich positief over de plannen voor een Europese grens- en kustwacht. Het merendeel van de 28 EU-landen wil dat de Europese Commissie de voorstellen snel verder uitwerkt.

Sommige landen maakten een punt van mogelijke inbreuk op soevereiniteit, melden diplomatieke bronnen, maar het is niet bekend welke landen dat waren. In theorie kunnen de grenswachters worden ingezet tegen de wil van een lidstaat.

Eerder deze maand was er forse kritiek op de bewaking van de Europese buitengrenzen. Griekenland verzette zich tegen de komst van Frontex-agenten die zouden helpen bij het bewaken van de grens en werd vervolgens flink onder druk gezet door andere Europese landen. Uiteindelijk liet het land toch 400 officieren toe die konden helpen bij  het registreren van migranten en het afnemen van vingerafdrukken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.