buitenland

Is het einde daar voor Kerst in islamitische landen?

24 december 2015Leestijd: 2 minuten

Na het aangekondigde verbod op het vieren van kerst in Brunei, zetten Somalië en Tadzjikistan nu soortgelijke stappen. Christenen in het Midden-Oosten zijn een campagne gestart op sociale media tegen het kerstverbod.

Dinsdag kwam het nieuws naar buiten dat Brunei het vieren van kerst voor moslims verbiedt. Christenen in het Aziatische land mogen wel kerst vieren, maar moeten dat wel in besloten kring doen. Ook moeten ze van tevoren de autoriteiten hiervan op de hoogte stellen.

Somalië

In Somalië hebben de veiligheidsdiensten de strikte opdracht gekregen een einde te maken aan kerstvieringen die zij tegenkomen. ‘Wij zijn een islamitisch land en er is geen tolerantie voor zulke onislamitische feesten,’ verkondigde de minister van Religieuze Zaken, Sheikh Mohamed Kheyrow op woensdag.

Er zouden nog twee redenen zijn voor het verbieden van het kerstfeest in het overwegend islamitische land. ‘Alle Somaliërs zijn moslims, er is hier geen christelijke gemeenschap. Een andere reden is de veiligheid,’ aldus een woordvoerder van de burgemeester van Mogadishu. Volgens de Somalische autoriteiten is de kans groot dat kerstvieringen kunnen zorgen voor aanvallen van islamistische terreurbeweging al- Shabaab.

Tadzjikistan

In de voormalige Sovjetstaat Tadzjikistan mag eveneens geen kerst gevierd worden, ook het vieren van oud en nieuw is sinds dit jaar verboden. Het opzetten van een boom, het geven van cadeaus en het afsteken van vuurwerk zal worden bestraft.

Het verbod komt niet zomaar uit de lucht vallen. In 2013 mocht de Russische versie van de kerstman – vadertje winter- niet meer op televisie verschijnen.

My Treedom

Christenen in het Midden-Oosten uitten de afgelopen dagen massaal hun onvrede op sociale mediakanalen onder de hashtag My Treedom, door het plaatsen van kerstkiekjes. Initiatiefnemer is journaliste Lisa Daftari, die op bezoek ging bij haar familie in Saoedi-Arabië en een kerstboom uit Bahrein meesmokkelde in haar koffer.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Families plaatsen foto’s van hun kerstbomen en vakantievieringen in door moslims gedomineerde landen op de Facebook-pagina van My Treedom. Vanwege angst voor vervolging zijn veel van de gezichten van de deelnemers onherkenbaar gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.