buitenland

Iraaks leger claimt terreinwinst op IS in Ramadi

08 december 2015Leestijd: 2 minuten

Grote delen van Ramadi, de Iraakse stad die in mei dit jaar werd veroverd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS), zijn weer in handen van de regeringstroepen. De herovering had vooral plaats in het zuidwesten van de stad.

Dat claimen althans Iraakse overheidsbronnen, meldt persbureau AFP dinsdag.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Strategisch

‘Vandaag hebben onze troepen volledig bezit genomen van het  Al-Tameem-gebied, na een flinke veldslag met IS-schutters,’ zegt Sabah al-Noman, woordvoerder van de Iraakse antiterreurdienst. ‘De terroristen hadden geen andere keus dan zichzelf over te geven of door te vechten. Ze zijn volledig vernietigd.’

Als de claim klopt, gaat het om een grote doorbraak in de strijd tegen de terreurgroep. Iraakse troepen zijn er al maanden op gebrand om de omgeving rond Ramadi onder controle te krijgen. De stad ligt strategisch: het ligt 90 kilometer ten westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad, en is de hoofdstad van de Anbar-provincie. Het Iraakse leger zegt dat de militairen zich klaarmaken om het centrum in te trekken.

Gevoelige klap

Ramadi werd in mei dit jaar ingenomen door IS. Tienduizenden mensen ontvluchtten toen hun huis, uit angst voor de gevreesde terreurbeweging van Abu Bakr Al-Bagdadi. Het verlies van de stad was een gevoelige klap voor de Iraakse strijdkrachten, maar de val van de hoofdstad van de Anbar-provincie werd afgedaan als ‘een kleine tegenslag’ die eenvoudig was recht te zetten.

Sjiitische milities kondigden aan deel te nemen aan de bevrijding van Ramadi, maar de inspanningen hebben pas een half jaar later tot de vermeende herovering geleid. De Verenigde Staten, die het Iraakse leger met hun internationale coalitie bijstaan met bombardementen, trainingen en wapens, voorspelden al een lange en zware strijd. Bij de veldslag in en rond Ramadi zijn naar schatting vijfhonderd mensen om het leven gekomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.