Frontex-missie in Griekenland moet einde maken aan illegale migratie

29 december 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Grensbewakingsdienst Frontex gaat Griekenland ondersteunen bij het bewaken van de grenzen. De Grieken verzochten de Europese Unie (EU) om meer mankracht in te zetten bij de grens, de Griekse autoriteiten konden de migrantenstromen zelf niet meer aan.

Frontex stuurt woensdag vijftien schepen en 293 agenten naar Griekenland om hulp te bieden bij de Griekse grens. De nieuwe missie van Frontex gaat Poseidon Rapid Entervation heten en staat in het teken van het verwerken van migranten, meldt de grensbewakingsdienst op de website.

De missie moet onder meer een einde maken aan de irreguliere immigratie. Europa is tot nu toe nog niet met een daadkrachtig plan gekomen om daar iets aan te doen.

Frontex ontfermt zich over de coördinatie tussen de EU-landen bij het uitlenen van personeel, maar beschikt niet over een eigen marechaussee. Omdat de Griekse regering zelf een verzoek deed bij de Unie voor meer hulp, kon de EU snel personeel, apparatuur en schepen beschikbaar stellen.

Identificatie

Het personeel zal de grenswachten ondersteunen bij het identificeren van de migranten door vingerafdrukken af te nemen. Tolken en gespecialiseerde agenten moeten hulp bieden bij het herkennen van valse reisdocumenten. Griekenland hoopt aan de identificatieplicht te voldoen met het extra personeel. De schepen worden ingezet om een einde te maken aan de illegale immigratie via zee.

Het afgelopen jaar maakten ruim een miljoen migranten gebruik van de poreuze grens van Griekenland. Vaak ging het om Syriërs, maar ook Afghanen, Irakezen, Iraniërs, Palestijnen, Indiërs en Bengalezen staken de grens over. De registratie van asielzoekers verliep vaak op gebrekkige wijze, waardoor illegalen hun kans schoon zagen om Europa binnen te komen met valse paspoorten of zelfs zonder reisdocument.

Illegalen

Volgens Duitse inlichtingendiensten weigerden de Griekse autoriteiten in november om twee terreurverdachten in de kraag te vatten. Het zou gaan om een Algerijn en een Pakistaan die mogelijk betrokken waren bij de aanslagen in Parijs van Islamitische Staat (IS).

De Duitse inlichtingendiensten waren op de hoogte van de verdachte status van het duo door het Schengen Informatie Systeem, zij zouden mogelijk een lidmaatschap hebben van IS.

Griekenland liet de verdachten doorreizen, maar stelde de voorwaarde dat ze het land binnen dertig dagen moesten verlaten. Door zich voor te doen als Syrische vluchteling, kwamen de twee via de Balkan-route in Oostenrijk terecht. Daar werden ze in een opvangcentrum gearresteerd.