buitenland

Duitse zorgen: ‘Slechts 10 procent van migranten gecontroleerd’

21 december 2015Leestijd: 2 minuten

Bijna een miljoen migranten staken het afgelopen jaar de Duitse grens over en dat zorgt voor grote veiligheidsrisico’s, omdat slechts een klein deel van hen is gecontroleerd.

Vooral bij de grens met Oostenrijk komen veel asielzoekers ongecontroleerd binnen. ‘We hebben slechts 10 procent van de vluchtelingen gecontroleerd,’ zegt voorzitter Jörg Radek van de Duitse politievakbond maandag tegen Die Welt.

Vertegenwoordigers van de politie zeggen dat de ongecontroleerde toestroom van asielzoekers voor grote risico’s zorgt. Bij het kleine deel dat wel gecontroleerd is, zijn vingerafdrukken afgenomen, maar bij het overgrote deel is die controle nog niet uitgevoerd.

Brief

Radek uitte zijn zorgen begin december in een brief aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daarin schreef hij onder meer dat de politie in Duitsland ‘niet in staat is om de veiligheid en rechtshandhaving aan de grens tussen Oostenrijk en Duitsland te garanderen zoals de wet die voorschrijft’.

De politie heeft al vaker zijn beklag gedaan over de situatie bij de Oost-Duitse grens. Omdat Oostenrijk de grote aantallen migranten niet kon huisvesten, werden zij vaak in busjes naar de Duitse grens gereden. Contact met de autoriteiten van de Duitse grensplaatsen was er niet of nauwelijks, waardoor zij werden overspoeld met duizenden migranten.

Chaos

In oktober vroeg Horst Seehofer, minister-president van de Duitse deelstaat Beieren, of Merkel de Oostenrijkse collega’s tot de orde kon roepen. Zij zouden ongecoördineerd migranten naar de grens brengen, zonder ze van tevoren te controleren.

Gevolg was een complete chaos en veel extra werk voor de Duitse grenswachten. Het lijkt er niet op dat daar in de maanden daarna veel verbetering in is gekomen, aangezien de meerderheid van de politie nog steeds geen goed beeld heeft van wie er binnenkomt.

Het hoofd van grensagentschap Frontex Fabrice Leggeri waarschuwde zondag al voor de veiligheidsrisico’s van de instroom van migranten. ‘De grote stromen van mensen die op dit moment ongecontroleerd reizen naar Europa, vormen grote veiligheidsrisico’s.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.