Britten akkoord: bommenwerpers direct actief in Syrië

03 december 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het Britse Lagerhuis heeft woensdagavond ingestemd met het plan van premier David Cameron om luchtaanvallen uit te voeren op doelwitten van Islamitische Staat (IS) in Syrië.

Liefst 397 parlementsleden stemden voor het voorstel van Cameron. Daarmee kreeg de premier een meerderheid van 174 stemmen.

De Britten voegden een paar uur na de stemming gelijk de daad bij het woord: donderdagochtend vertrokken de eerste vier gevechtsvliegtuigen vanaf de Britse luchtmachtbasis Akrotiri op Cyprus, meldt persbureau Reuters.

De bommenwerpers hebben volgens een anonieme regeringsbron luchtaanvallen uitgevoerd, maar het is niet bekend welke doelen zijn geraakt en hoeveel vliegtuigen daarbij betrokken waren. Wel zei hij dat er twee Tornado-gevechtsvliegtuigen teruggekeerd zijn naar de vliegbasis.

Debat

De Britse luchtmacht was al actief met het bestrijden van IS in Irak en heeft de militaire acties naar Syrië uitgebreid. In het Britse parlement werd er liefst elf uur gedebatteerd over de luchtaanvallen, daarbij kon Cameron de meeste parlementsleden overtuigen.

Sceptici trokken de vergelijking met de dubieuze interventies van oud-premier Tony Blair in Irak. Zij zeiden geen goed beeld te hebben van waar de grondtroepen van het Vrije Syrische Leger zich bevinden, terwijl zij veel baat zouden moeten hebben bij de Britse luchtaanvallen op IS.

Cameron ontzenuwde de vergelijking met Blair door te zeggen dat de Britten niet aan de zijlijn moeten blijven, omdat de interventies uit het verleden als mislukt worden beschouwd.

Parijs

De premier wil met de militaire acties de Fransen ondersteunen, die de luchtaanvallen na de aanslagen in Parijs hebben uitgebreid. Het bloedbad in Parijs heeft het politieke klimaat in het Verenigd Koninkrijk veranderd, want eerder leek Cameron niet voldoende steun te krijgen.

Labour-leider Jeremy Corbyn is groot tegenstander van oorlog in Syrië. Hij wilde zijn partijleden eerst verplichten tegen de luchtaanvallen te stemmen, maar ondervond te veel weerstand. Tijdens het debat kon Corbyn op weinig steun rekenen.

Hij eiste ook excuses van Cameron, omdat de premier opriep geen gehoor te geven aan de eis van de Labour-leider en zijn ‘terreursympathisanten’. De premier weigerde zijn excuses te maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.