buitenland

‘Bouterse moet alsnog worden vervolgd voor Decembermoorden’

01 december 2015Leestijd: 2 minuten

Het Surinaamse Openbaar Ministerie (OM) moet toch overgaan tot vervolging van de Surinaamse president Desi Bouterse voor zijn rol bij de Decembermoorden.

Het Surinaamse Hof van Justitie heeft dat bepaald, schrijft de Surinaamse krant De Ware Tijd.

Amnestie

Het proces werd in 2012 stilgelegd, nadat de partij van Bouterse een controversiële amnestiewet door het parlement loodste. Door die wet zou Bouterse niet kunnen worden vervolgd voor mogelijk strafbare feiten die hij heeft gepleegd. De wet leidde internationaal tot veel kritiek, ook vanuit Nederland.

Nabestaanden van slachtoffers dienden een klacht over de wet in bij het Hof van Justitie. Het Hof zou de rechtmatigheid van de amnestiewet nu in twijfel trekken. Omdat het decemberstrafproces al was begonnen toen de wet werd aangenomen, moet het OM gewoon doorgaan met de vervolging.

Bouterse ontkent

Wanneer de rechtszaak wordt hervat zullen de strafeisen voor Bouterse en de andere verdachten spoedig worden bekendgemaakt. Bouterse heeft altijd ontkend een rol te hebben gespeeld in de Decembermoorden. In een interview met een van de nabestaanden deed hij dat afgelopen weekend opnieuw.

Op 8 december 1982 werden vijftien politieke tegenstanders van Bouterse vermoord in Fort Zeelandia in Paramaribo. Dat was het militaire hoofdkwartier van Bouterse, die in 1980 aan de macht kwam na een militaire coup. In 2015 won hij opnieuw de verkiezingen, waardoor hij tot 2020 de president van Suriname is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.