Amerikanen: ‘Russische interventie in Syrië succes voor Poetin’

28 december 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Publiekelijk zal de Amerikaanse president Barack Obama het niet snel toegeven, maar achter de schermen wordt erkend dat de Russische interventie in Syrië voor leider Vladimir Poetin nu al een succes is.

Kabinetsbronnen zeggen tegen persbureau Reuters dat Poetin zijn belangrijkste doel al heeft bereikt: het stabiliseren van het regime van Bashar al-Assad. ‘Het is onbetwistbaar dat Assad’s positie door de Russische steun veiliger is dan voorheen,’ zegt een van de mensen dichtbij Obama.

Dat is een heel ander verhaal dan Obama in het openbaar vertelt. Begin oktober zei de Amerikaanse president nog dat ‘elke poging van Rusland en Iran om Assad te versterken zal zorgen voor een grotere modderput en uiteindelijk niet zal slagen.’

Nog jaren volhouden

Tot dusver is het aantal slachtoffers aan Russische zijde minimaal. Ook worden de kosten laag gehouden, onder meer door het gebruik van oude bommen uit het Sovjet-tijdperk.

Bronnen binnen de Amerikaanse inlichtingendienst schatten dat de militaire operatie van de Russen per jaar tussen de een en twee miljard dollar kost. Dat is slechts een klein deel van het totale Russische defensiebudget van 54 miljard. Analisten komen tot de conclusie dat Rusland de acties in Syrië nog jaren vol kan houden.

Luchtaanvallen

Rusland begon eind september met een militaire interventie in de bijna vijf jaar durende Syrische burgeroorlog. Daarbij worden vooral gevechtsvliegtuigen ingezet, maar zijn ook drones, marineschepen en grondtroepen actief.

De Russen zeggen te vechten tegen Islamitische Staat (IS). Toch zijn ook rebellengroepen veelvuldig geraakt door Russische bombardementen. Afgelopen zaterdag kwam daarbij de leider van Jaysh al-Islam om het leven.

Onderhandelingen

De Russische steun heeft de positie van Assad aan de onderhandelingstafel versterkt. Onlangs nam de VN-veiligheidsraad een resolutie aan waarin vredesonderhandelingen werden aangekondigd tussen Assad en gematigde rebellengroepen. Die zullen in januari 2016 plaatsvinden.

Terwijl Westerse leiders lange tijd aandrongen op het vertrek van Assad, staat in de resolutie niets over zijn toekomst. Onder meer de Britse premier David Cameron gaf aan dat er een rol kan zijn voor de Syrische president in een overgangsregering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.