Al-Nusra in Syrië laat gijzelaars vrij in ruil voor jihadisten

01 december 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Terreurgroep Al-Nusra, een afsplitsing van Al-Qa’ida in Syrië, heeft definitief een deal gesloten met de Libanese overheid voor het uitwisselen van gevangenen.

De terreurgroep heeft volgens de Libanese autoriteiten in de loop van dinsdag zestien Libanese gijzelaars vrijgelaten in ruil voor 13 jihadisten, die in Libanon werden vastgehouden.

Executie

De eerste stap werd gezet door Al-Nusra, die het lichaam van de geëxecuteerde Mohammed Hammiya vrijgaf, meldt Al Jazeera. Hammiya was één van de tientallen soldaten, die werd ontvoerd door Al-Nusra en IS uit de Libanese grensstad Arsal in augustus 2014. Hij werd een maand later geëxecuteerd door de terreurbeweging.

De Libanese overheid is sindsdien aan het onderhandelen met de terreurgroep voor vrijlating van de gijzelaars. Die onderhandelingen liepen tot dusver op niets uit, maar daar is nu dus verandering in gekomen.

Bemiddeling

De deal is bereikt door bemiddeling van Qatar, dat in de Syrische burgeroorlog jihadisten steunt. Het al-Nusra Front werd begin 2012 opgericht en bestaat uit soennitische extremisten die een islamitische heilstaat in Syrië nastreven.

Op live tv-beelden was te zien hoe de ruil plaatshad in de stad Arsal. Wagens van het Rode Kruis waren aanwezig om de gijzelaars op te vangen. Onder anderen Saja al-Dulaimi, de ex-vrouw van IS-leider, Abu Bakr al-Baghdadi, maakt deel uit van de gevangenen. Zij beviel tijdens haar gevangenschap in de Libanese gevangenis van een dochter. Het hoofd van de Libanese veiligheidsdienst heeft dinsdag gezegd dat hij nu ook met IS wil onderhandelen over de vrijlating van negen Libanese militairen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.