buitenland

Aanval op Ramadi: Iraakse troepen deels getraind door Nederland

22 december 2015Leestijd: 2 minuten

Iraakse troepen zijn dinsdag naar eigen zeggen het centrum van Ramadi binnengetrokken. De stad is een bolwerk van Islamitische Staat (IS). Het regeringsleger probeert de terroristen nu definitief uit de stad te verdrijven.

‘We zijn het centrum van Ramadi binnengegaan, vanuit verschillende fronten, en we zijn begonnen met het uitkammen van de woonwijken, ‘ zegt een woordvoerder van de Iraakse antiterreurdiensten, Sabah al-Nomane, meldt BBC News.

Hij is overtuigd: de terreurbeweging is binnen 72 uur verdreven  uit de strategisch gelegen stad. Er zouden op dit moment hevige gevechten zijn tussen de strijdende partijen.

Sluipschutters

De Iraakse Special Forces die deelnemen aan de aanval zijn door onder meer Nederlandse Commando’s en Mariniers opgeleid op een geheime locatie niet ver van Bagdad. Elsevier was onlangs bij oefeningen in Irak en de Nederlandse instructeurs toen werd gezinspeeld op een op handen zijnde aanval. De Nederlanders leiden vooral Iraakse sluipschutters op.

De radicaalislamitische groep IS verdedigt Ramadi en andere bolwerken met de tactieken van Hamas in de Gazastrook. Zij graven tunnels om zich in deze stedelijke omgeving snel te kunnen verplaatsen. ‘We zouden de zaak onder water moeten kunnen zetten,’ zei een officier van het Korps Commando Troepen uit Roosendaal.

De Nederlandse instructeurs gaven in Elsevier als hun persoonlijke mening dat ze graag met de Iraakse leerlingen naar het front zouden gaan om ter plekke laatste aanwijzingen te kunnen geven. Maar in politiek Den Haag is dat uit den boze. De coalitie van VVD en PvdA wil geen boots on the ground en van de oppositie voelt alleen het CDA voor een meer directe inzet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.