buitenland

2015 breekt alle records: ruim 1,5 miljoen migranten naar EU

15 december 2015Leestijd: 2 minuten

De Europese Unie (EU) heeft het afgelopen jaar een recordaantal van 1,55 miljoen irreguliere migranten geregistreerd. Met dat aantal worden alle eerdere records gebroken.

Dat blijkt uit cijfers van het EU-grensbewakingsagentschap Frontex.

5 keer zoveel

Dit jaar kwamen er ruim vijf keer zoveel migranten naar de EU als vorig jaar. Het totaalaantal van 282.000 migranten van vorig jaar ligt zelfs lager dan er dit jaar in de maand oktober bijkwam. In oktober reisden 283.000 migranten op illegale wijze naar de EU.

Griekenland bleek het afgelopen jaar het grootste lek van de Schengenzone te zijn. Tot en met november kwamen er 715.000 migranten aan op de Griekse eilanden. Dat is zestien keer zoveel als vorig jaar. In 2014 reisden illegale migranten vooral via Italië. Daar kwamen dit jaar ‘slechts’ 144.000 migranten aan. Dat is 10 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Waarop Griekenland hoofdzakelijk Syriërs, Irakezen en Afghanen aankomen, gaat het in Italië vooral om Eritreeërs en Nigerianen.

Omdat Griekenland, vooral vanaf deze zomer, de grootste migrantenhotspot bleek, reisde het merendeel van de migranten door de westelijke Balkanregio.

Landen als Macedonië, Servië en later ook Kroatië en Slovenië zagen in de eerste 11 maanden van dit jaar 667.000 irreguliere reizigers voorbij trekken*. Zoiets hadden de inwoners van deze landen al sinds de Balkan-oorlogen in de jaren negentig niet meer gezien. Het aantal van dit jaar is 22 keer zo hoog als in dezelfde periode vorig jaar. Dat deze landen werden overvallen door de enorme aantallen is om die reden begrijpelijk.

Recordjaar

In de laatste weken van 2015 neemt het aantal irreguliere migranten af door de matige weersomstandigheden, al blijven de aantallen hoger liggen dan de afgelopen jaren.

De afname kan hoe dan ook niet voorkomen dat 2015 als een absoluut recordjaar de boeken in zal gaan als het gaat om illegale migratie naar de EU.

*In deze cijfers zitten dubbelingen. Een deel van de personen die illegaal Griekenland binnenkwamen, is opnieuw geregistreerd bij binnenkomst in Kroatië of Hongarije.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.