Zwitsers kanton Ticino stelt ‘burqaverbod’ in na referendum

24 november 2015Leestijd: 2 minuten

Het Zwitserse kanton Ticino heeft een algemeen verbod op gezichtsbedekkende kleding ingesteld in alle publieke ruimtes. De bevolking van het kanton had zich in een referendum voor een dergelijk verbod uitgesproken.

In een sinds de aanslagen in Parijs extra bewaakt parlement van Ticino in Bellinzona is groen licht gegeven aan een verbod op gezichtsbedekkende kleding als een burqa of niqab in publieke ruimtes. Naar verwachting zal het verbod per 1 april van kracht zijn.

Boetes

Wie zich dan toch in publieke ruimtes in een dergelijk gewaad vertoont, kan worden gestraft met een boete die kan oplopen tot 10.000 Zwitserse frank (ruim 9.000 euro). De maatregel geldt zowel voor Zwitsers als voor toeristen. Na Frankrijk, België en (deels) Nederland is Zwitserland het vierde Europese land waar een ‘boerkaverbod’ wordt ingesteld.

Reeds twee jaar geleden hadden inwoners van het grotendeels Italiaanssprekende kanton zich reeds in een referendum voor een verbod op gezichtsbedekkende kleding uitgesproken. ‘Wij moeten gehoorzamen aan de wil van het volk,’ zei Fiorenzo Dadò van de democratische volkspartij PPD na de stemming in het parlement. Zonder de stad te noemen hekelde hij de onwelwillende houding van de stad Lugano dat de komst van een dergelijk verbod lang had gefrustreerd.

Protest

Want niet iedereen in het Zwitsers kanton ziet het verbod zitten. Gabriele Pinoja van de democratische centrumpartij (Udc) vreest voor een terugloop van de inkomsten uit toerisme. Hij wijst erop dat Ticino goede relaties onderhoudt met diverse landen en regelmatig toeristen ontvangt uit Arabische landen. De Socialistische Partij vraagt zich vooral af wie het verbod moet gaan handhaven.

De Frans-Algerijnse ondernemer Rachid Nekkaz heeft laten weten dat hij alle boetes van overtreders voor rekening zal nemen. De zakenman deed vergelijkbare uitspraken na introducties van een burqaverbod in Frankrijk, België en Nederland. Hij roept vrouwen die op de bon worden geslingerd op zich bij hem te melden. ‘Ik heb een internetsite met mijn naam erop en het is dus heel makkelijk om contact met mij op te nemen’.