buitenland

Zonder Schengen is er ook geen euro, denkt Juncker

25 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Schengenzone verkeert voor een deel in een ‘comateuze toestand’. Een gemeenschappelijke munt heeft geen enkele zin als Schengen definitief mislukt.

‘De Schengenzone verkeert in een gedeeltelijk comateuze toestand, maar zij die in Europa geloven moet er alles aan doen om het akkoord nieuw leven in te blazen,’ zegt de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker woensdag in het Europees Parlement in Straatsburg, schrijft bijvoorbeeld The Wall Street Journal.

Zijn uitspraak ging gepaard met een waarschuwing: als Schengen verdwijnt, kan er ook geen euro bestaan. Want, zo redeneert Juncker, een gemeenschappelijke munt heeft ‘geen enkele zin’ als Schengen definitief mislukt.

En waarom? Omdat het hier volgens de Luxemburger gaat om een van de belangrijkste pijlers van de Europese Unie. Als die wegvalt, staat het ‘Europese bouwwerk’ op het spel.

Onder hoogspanning

De Verdragen van Schengen zijn overeenkomsten tussen zesentwintig Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Burgers van de lidstaten die het verdrag hebben ondertekend, hebben geen visum nodig om binnen deze Schengenzone te reizen.

Maar het akkoord staat onder hoogspanning. Steeds meer landen (als Zweden, Duitsland, Oostenrijk) besluiten vanwege de toestroom van migranten tot herinvoering van de grenscontroles. Dat is, in het geval van de binnengrenzen, niet de bedoeling. Of er zijn andere initiatieven: Nederland denkt bijvoorbeeld na over de vorming van een ‘mini-Schengen’ tegen de asielstroom, samen met gelijkgestemde landen.

Uitnodiging

Na de aanslagen in Parijs is er nog meer kritiek op Schengen gekomen. Scherp commentaar, bijvoorbeeld van Ronald Noble, oud-secretaris-generaal van veiligheidsorganisatie Interpol.

De open grenzen in Europa zijn een uitnodiging voor terroristen, zei hij. Hij schreef in The New York Times dat de regeling van de open grenzen moet worden opgeschort. ‘Dat is een van de meest voor de hand liggende lessen van de gruwelijke terreuraanslagen in Parijs.’

Juncker zei in Straatsburg dat de EU ‘concrete maatregelen’ nodig heeft, om te voorkomen dat terroristen vrijelijk kunnen opereren op het continent. Zo moet er een database komen van vliegtuigpassagiers, vooral op vluchten tussen Europese steden, meldt Politico.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.