buitenland

VN: landen die migranten weigeren, schenden mensenrechten

25 november 2015Leestijd: 2 minuten

De Balkanlanden die alleen nog asielzoekers uit Syrië, Irak en Afghanistan toelaten, schenden de mensenrechten. Dat vindt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon reageert tegen persbureau Reuters op de Balkanlanden die migranten weigeren op basis van afkomst. Macedonië, Servië, Kroatië en Slovenië hebben besloten dat alleen nog mensen uit Syrië, Irak en Afghanistan door te laten. Asielzoekers uit onder meer Iran, Pakistan, Somalië en Algerije worden tegengehouden aan de grens.

Verdragen

Dat deze migranten sinds vorige week geweerd worden bij de grens ‘schendt de mensenrechten van alle mensen die asiel zoeken’, vindt Ban Ki-moon. Hij zegt dat alle landen zich moeten houden aan de internationale vluchtelingen- en mensenrechtenverdragen.

De VN-chef benadrukt dat het terugsturen van mensen in strijd is met deze verdragen. Ook verzocht hij de Europese landen om de opvangcapaciteiten voor asielzoekers uit te breiden.

De afgelopen maanden staken duizenden migranten de Europese grenzen over. Veel van hen kwamen uit Syrië, Irak en Eritrea maar tussen de asielzoekers zaten ook Albanezen, Iraniërs, Algerijnen en Pakistanen.

Marokkanen

Dinsdag werd duidelijk dat de migrantenstromen er ook voor hebben gezorgd dat veel Marokkanen naar Europa komen. Na het horen van succesverhalen van familieleden die al in het Westen verblijven, laten zij Marokko achter zich. Het belangrijkste motief is in vrijwel alle gevallen economisch van aard.

De Balkanlanden willen een einde maken aan deze stroom van asielzoekers en alleen nog oorlogsvluchtelingen toelaten. Slovenië begon met het selecteren aan de grens, nadat Hongarije de grenzen had gesloten.

Protesten

Door de beslissing van Slovenië, kregen Kroatië, Servië en Macedonië te maken met enorme migrantenstromen, waarna zij zich ook genoodzaakt voelden tot het het selectief toelaten van asielzoekers.

Dat leidt tot protesten van zo’n honderd migranten die niet worden toegelaten bij de grens tussen Griekenland en Macedonië. Om hun onvrede te laten blijken, naaien ze hun mond dicht of gaan ze zonder kleren in de kou staan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.