Vinden migranten binnenkort via Albanië hun weg naar Europa?

29 november 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

De Albanese regering heeft aangekondigd migratie via het land niet te belemmeren. Hiermee zouden migranten mogelijk opnieuw een omweg kunnen vinden om de Europese Unie binnen te komen.

Zo zou bijvoorbeeld de blokkade die Macedonië opwerpt, omzeild kunnen worden. Het Macedonische leger is onlangs begonnen met het neerzetten van een hek op de grens met Griekenland.

Transitland

Eerder werd al bekend dat er onder migranten naar onder meer Nederland en Duitsland veel Albanezen zitten. Nu Albanië besluit migranten door te laten reizen, zouden migranten van andere nationaliteiten het land echter mogelijk ook als transit kunnen gebruiken om doorgang naar Noord-Europa te vinden.

Een mogelijke nieuwe route zou daarmee via Griekenland, Albanië, Kosovo, Montenegro en Kroatië kunnen lopen. Dit lijkt aannemelijk, aangezien de route via Macedonië binnenkort geblokkeerd wordt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Opstopping

Syriërs, Afghanen en Irakezen worden bij de Grieks-Macedonische grens (246 kilometer lang) zonder veel problemen doorgelaten. Maar dat geldt niet voor migranten uit Iran, Pakistan en Marokko. Zij worden geweerd, waardoor er grote groepen van deze nationaliteiten bij de grens blijven zitten.

De opstopping leidde de afgelopen tijd tot protest en opstootjes. Honderden Marokkaanse, Algerijnse en Pakistaanse migranten bestormden afgelopen donderdag de grens tussen EU-lidstaat Griekenland en Macedonië. Zij gooiden daarmee met stenen naar de politie en eisten doorgang om hun reis te vervolgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.