buitenland

Turkije: EU opent nieuw hoofdstuk in Turkse toetreding

26 november 2015

De Turkse minister van Europese Zaken zegt dat de Europese Unie (EU) akkoord gaat met het openen van een nieuw hoofdstuk in de toelatingseisen voor Turkije. Die gesprekken liggen sinds 2013 stil.

De Turkse minister Volkan Bozkir zei op het ministerie van Europese Zaken in Ankara dat de EU akkoord gaat om hoofdstuk 17 te openen in de toelatingsgesprekken van Turkije. Volgens persbureau Reuters weigert een woordvoerder van de Europese Commissie om voor zondag te reageren op het openen van hoofdstuk 17.

Om een EU-lidstaat te worden, moet een kandidaat voldoen aan alle EU-regels, die zijn uitgewerkt in 35 verschillende hoofdstukken. Hoofdstuk 17 gaat over economisch beleid.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sinds 2013 hebben Turkije en de EU geen nieuw hoofdstuk meer geopend. De gesprekken over Turks lidmaatschap zijn aan de gang sinds 2005. Tot nu toe zijn dertien hoofdstukken besproken en is maar één daarvan afgerond.

Migrantencrisis

De EU heeft Turkije nodig bij het oplossen van de migrantencrisis. Dit weekend zullen de EU en Turkije een actieplan over het opvangen van migranten afronden.

Dat plan bestaat uit financiële steun voor Turkije, zodat het land de migranten goed kan opvangen. Daarnaast zouden de visumregelingen met Turkije worden versoepeld en de gesprekken over EU-lidmaatschap hervat.

Timing

Bozkirs aankondiging ligt politiek gevoelig. Turkije haalde dinsdag een Russisch gevechtsvliegtuig neer, waardoor een van de piloten om het leven kwam. Wat er precies gebeurde, is niet duidelijk: Turkije zegt dat het vliegtuig boven zijn grondgebied vloog en vaker is gewaarschuwd, maar Rusland spreekt beide uitspraken tegen.

Als Turkije de waarheid spreekt, zou het land formeel gezien alle NAVO-landen achter zich moeten krijgen tegen Rusland. Die kans is niet heel erg groot, mede doordat die landen Rusland ook bij zich willen hebben in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat. Dat Turkije juist nu laat weten dat er toenadering is op het gebied van EU-lidmaatschap, zal overkomen op Rusland alsof de EU zich tegen hen keert.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.