Turkije en Rusland blijven ruziën over SU-24

25 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De geredde piloot uit het neergeschoten Russische SU-24 beweert dat Turkije geen waarschuwingssignalen heeft afgegeven voordat het land dinsdag zijn gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot. Hij ontkent dat hij het Turkse luchtruim heeft geschonden.

Dit melden Russische en Oekraïense media op basis van een interview met de co-piloot Konstantin Moeragtin, die het incident overleefde. ‘Geen waarschuwingen, niet per radio, niet visueel. We hadden helemaal geen contact,’ aldus de piloot.

Volgens Moeragtin zou de bemanning van zijn jet de regio waarin ze vlogen ‘als de binnenkant van hun broekzak’ kennen. Volgens hem is het daarmee uitgesloten dat ze in het Turkse luchtruim zijn geweest. Turkije presenteerde echter een paar uur later een geluidsfragment waarop een Turkse militair herhaaldelijk de woorden ‘change your heading’ zegt.

Geruzie

Hoe dan ook, het geruzie gaat door. Rusland geeft dinsdag aan dat het zal blijven bombarderen bij de Turks-Syrische grens. Het incident met de neergeschoten SU-24 verandert daar niets aan. ‘Het is nu eenmaal zo dat de terroristen vlakbij de Turkse grens zitten,’ zei een woordvoerder.

De piloot van de gecrashte SU-24 wil, ondanks het incident, in dienst blijven van de Russische luchtmacht. ‘Ik wil vanaf deze basis naar Syrië blijven vliegen, dat ben ik mijn baas verschuldigd,’ zou hij hebben gezegd, refererend aan de piloot waarmee hij vloog.

Hij kwam aan een parachute naar beneden, maar werd vervolgens door jihadisten beschoten. Vermoedelijk zitten Turkmeense rebellen uit het Syrische grensgebied achter deze moord. De vermoorde piloot krijg een postume ‘Gouden Ster’, de hoogste eretitel in het Russische leger.

Opzettelijke provocatie

De Russische president Vladimir Poetin verklaarde dinsdag dat de Russische SU-24 werd neergeschoten door een Turkse F-16 en noemde de actie een ‘dolkstoot in de rug door handlangers van terroristen’.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dinsdag dat het neerschieten van de SU-24 een ‘opzettelijke provocatie’ van de Turken betrof. De Russen zijn furieus op Turkije en hebben meerdere malen gezegd dat het incident serieuze gevolgen zal hebben voor de relatie tussen de twee landen. Rusland dreigt onder meer met een aantal economische sancties.

Ondertussen hebben demonstranten in de Russische hoofdstad Moskou de Turkse ambassade bekogeld met onder meer eieren en verfbommen.

Ongeveer negenhonderd mensen hadden zich voor het gebouw verzameld uit protest tegen het incident van dinsdag. De menigte scandeerde leuzen, verbrandde Turkse vlaggen en spandoeken met daarop teksten als ‘Erdogan moordenaar’. Er zou niemand zijn gearresteerd tijdens de demonstratie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.