Slovenië: migrantenstroom ‘reguleren’ met hek en prikkeldraad

10 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Slovenië gaat hekken met prikkeldraad neerzetten bij de grens met Kroatië om de enorme stroom van migranten ‘beter te kunnen reguleren’. Het land krijgt dagelijks enorme aantallen asielzoekers binnen.

Premier Miro Cerar benadrukt dat de grenzen wel open zullen blijven, de hekken en prikkeldraad vormen alleen een versperring. Hij verwacht de komende dagen zo’n dertigduizend migranten in Slovenië. ‘Zij zullen de komende dagen arriveren, dus willen we tijdelijke horden plaatsen om de stroom te reguleren,’ zei Cerar dinsdag tegen persbureau Reuters.

De Sloveense grens wordt dagelijks door grote aantallen asielzoekers overgestoken. De influx van migranten is sterk toegenomen sinds Hongarije de grens met Kroatië en Servië vorige maand heeft gesloten.

Humanitaire ramp

Volgens Cerar dreigt er een humanitaire ramp door de forse instroom. Het plaatsen van hekken is volgens hem ook in het belang van de asielzoekers zelf. ‘We willen zorg dragen voor een gecontroleerde, veilige toestroom van migranten.’

Eerder vroeg het kleine Slovenië – er wonen nauwelijks twee miljoen inwoners – al om hulp van de Europese Unie (EU) in de migratiecrisis. Ook het Sloveense leger moest er aan te pas komen om de migrantenstroom in goede banen te leiden, omdat de grenspolitie mankracht tekort kwam.

Zweden

De meeste asielzoekers in Slovenië willen doorreizen naar Oostenrijk, Duitsland of Zweden, maar ook die landen kunnen steeds minder opvanglocaties aanbieden. De Zweedse immigratiedienst heeft het leger inmiddels ingeschakeld voor hulp bij de registratie en het vinden van onderdak.

Eerder vroeg de Zweedse regering al om financiële steun van de EU en diende het een verzoek tot herverdeling van de migranten in, vanwege de capaciteitsproblemen van het land. Door strengere sociale voorzieningen voor asielzoekers probeert de regering migranten te ontmoedigen naar het land te komen en zo de gastvrije houding te veranderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.