buitenland

Migranten bestormen Macedonische grens, eisen doorgang

26 november 2015

Honderden Marokkaanse, Algerijnse en Pakistaanse migranten hebben donderdag de Grieks-Macedonische grens bestormd. Ze eisen dat ze doorgelaten worden om hun reis naar Noord-Europa te vervolgen.

De migranten probeerden onder meer het hek van prikkeldraad, dat bij de grens is neergezet, neer te halen, meldt persbureau Reuters.

Gefilterd

Ongeveer 1.500 migranten waren de afgelopen dagen gestrand bij de grensovergang bij het Griekse dorp Idomeni. Het zijn voornamelijk Marokkanen, Algerijnen en Pakistanen die achterblijven, sinds Macedonië nieuw beleid handhaaft waarbij alleen Syriërs, Afghanen en Irakezen worden doorgelaten.

Deze week werd inderdaad bekend dat opvallend veel Marokkanen gebruik maken van de openstaande Europese grenzen. Ook Senegalezen, Pakistanen, Nigerianen en Algerijnen weten inmiddels hun weg naar Europa te vinden. Het beleid waarbij migranten ‘gefilterd’ worden bij de grens is er dan ook op gericht om oorlogsvluchtelingen voorrang te geven.

Oproerpolitie

Sommige demonstrerende migranten gooiden donderdag stenen naar de politie. Anderen vielen neer op hun knieën en schreeuwden ‘Wij willen naar Duitsland’. Sommigen wisten Macedonië binnen te rennen, maar werden door de politie teruggefloten.

Oproerpolitie bewaakte ongeveer 30-40 meter van de grens, nadat dat deel van het hek was neergehaald door migranten. In augustus werd de grensbewaking bij Macedonië al eens aangescherpt, waarna ook rellen ontstonden met migranten die er doorheen probeerden te breken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.