Krim zonder stroom: sabotage door Oekraïense nationalisten?

22 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Op het schiereiland de Krim, dat begin vorig jaar door Rusland werd geannexeerd, zijn bijna 1, 8 miljoen mensen getroffen door stroomuitval. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

De directeur van een energiebedrijf op de Krim zegt dat het hele eiland in de nacht van zaterdag op zondag zonder stroom kwam te zitten, en plotseling in het donker zat. De autoriteiten hebben ziekenhuizen aangesloten op de noodstroomvoorziening.

Het ministerie van Noodgevallen op de Krim heeft de noodtoestand uitgeroepen en heeft hulpdiensten in staat van paraatheid gebracht – mochten zij nodig zijn om de ontstane crisis op het schiereiland in goede banen te leiden.

Sabotage

Het gaat hier niet om een ‘toevallige’ stroomstoring, melden Russische media. Volgens staatspersbureau TASS zijn de hoogspanningsmasten op het Oekraïense vasteland opgeblazen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De vier masten staan in de havenstad Cherson. Hoe de masten precies zouden zijn gesaboteerd, is nog onduidelijk. Reuters meldt, op basis van Russische media, dat deze sabotage het werk is van Oekraïense nationalisten.

Een Oekraïense politieofficier die op de bewuste plek in Cherson is gaan kijken, heeft volgens het persbureau op zijn Facebook-pagina gezegd dat de masten inderdaad zijn opgeblazen, maar wilde verder geen details geven. Russia Today schrijft dat de radicale Oekraïense groep Rechtse Sector (Pravy Sektor) pogingen om de masten te repareren, zou hebben tegengehouden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Annexatie

De Krim was tot begin 2014 onderdeel van Oekraïne, maar werd in dat jaar door het Kremlin geannexeerd. Dat gebeurde nadat de bevolking zich in een referendum met een overgrote meerderheid had uitgesproken voor aansluiting bij Rusland.

De annexatie, en de daaropvolgende opstand van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne, leidde tot grote spanningen tussen het Westen en Rusland, met sancties over en weer. De laatste tijd is de kou wat uit de lucht, doordat het bestand, dat werd afgesproken in Minsk, redelijk goed wordt nageleefd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.