Khamenei: IS ‘verachtelijk’ maar ‘terrorisme’ Israël is erger

30 november 2015Leestijd: 1 minuut
'AFP'

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) – verantwoordelijk voor de aanslagen in Parijs op 13 november – is een verachtelijke groep. Maar het leed dat het ‘onderdrukte Palestijnse volk’ elke dag weer wordt aangedaan, is nog veel groter.

Dat zei de Iraanse grootayatollah Ali Khamenei in een toespraak op de staats-tv, schrijft The Jerusalem Post.

Misdaad

De speech was gericht aan de jeugd in het Westen. De islamitische wereld is het grootste slachtoffer van alle terreur, sprak Khamenei. ‘Het gaat ons allemaal aan wat IS doet.’

Volgens de Israëlische krant is het de eerste keer dat de Iraanse ayatollah zich uitlaat over de aanslagen in Parijs op 13 november. De Iraanse regering had de terreur, waarbij 130 mensen het leven lieten, al veroordeeld. President Hassan Rouhani noemde de aanslag ‘een misdaad tegen de menselijkheid’.

Palestijnen

Dat zoveel mensen pijn lijden, is waar ook ter wereld een zorgelijke kwestie, aldus Khamenei in zijn toespraak. Of dit nu gebeurt in Frankrijk, ‘Palestina’, Irak, Libanon of Syrië. Amerika heeft een rol gespeeld bij de opkomst van Al-Qa’ida, de Taliban en al die ‘onheilspellende opvolgers’ als IS, aldus Khamenei.

Maar de Palestijnen, die hebben volgens hem pas echt te lijden gehad van terreur de afgelopen zestig jaar. Voor tientallen jaren zijn Palestijnse families niet eens veilig in hun eigen huizen voor de ‘zionistische vernietigingsmachine’, fulmineerde de man die aan het hoofd staat van het theocratische regime. Geen enkele vorm van geweld is volgens hem vergelijkbaar met de nederzettingenpolitiek van ‘het zionistische bewind’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.