buitenland

‘Juncker en Merkel bespreken opname extra migranten in EU’

29 november 2015Leestijd: 2 minuten

Op initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel willen enkele Europese landen een deel van de migranten in Turkije overnemen. Voorwaarde daarvoor is dat Turkije de rest tegenhoudt bij de Griekse grens.

Het zou gaan om 400.000 asielzoekers, meldt de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal migranten dat dit jaar de Europese Unie binnenkwam via Turkije en de Westelijke Balkan-route.

Bereidwillig

Zondag bespreken Europese leiders in Brussel met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over de vluchtelingendeal die eerder gemaakt werd met Turkije. De deal is dat de Europese Unie 3 miljard euro betaalt voor extra voorzieningen, in ruil voor scherpere controle en extra opvang van migranten in Turkije.

Er zou zich een groep ‘bereidwillige’ landen hebben gevormd die wil aanbieden 400.000 migranten die zich momenteel in Turkije bevinden over te nemen, als de regering in Ankara de verdere instroom naar Europa kan terugdringen.

Verdeling

Volgens bronnen zouden Merkel en EU-president Jean-Claude Juncker zondagmiddag, voorafgaand aan de algemene top, een speciale meeting hebben georganiseerd voor landen die hierin mee willen onderhandelen.

Het gerucht ging dat ook Nederland partij zou zijn bij deze onderhandelingen, maar premier Rutte ontkent dat bij aankomst in Brussel. Volgens Rutte kan er pas van het opnemen van extra vluchtelingen sprake zijn, nadat Turkije heeft laten zien dat het aantal vluchtelingen dat nu via Turkije naar Europa komt, richting nul gaat. ‘Daarom gaan we afspraken maken met de Turken, want daar zit een belangrijke knop.’

De groep landen die wel bij de meeting aanwezig zijn, zou Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zweden, Finland en Griekenland omvatten. Ook Frankrijk zou willen deelnemen, maar de Franse president François Hollande voegt zich om logistieke redenen pas later bij het overleg.

Deze groep landen zou zondag bij elkaar komen om de verdeling van de 400.000 migranten te bespreken. De distributie wordt waarschijnlijk pas bij de volgende EU-top in midden-december bekendgemaakt. Naar verwachting neemt Duitsland het grootste gedeelte van de migranten op.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.