buitenland

Israël waarschuwde Duitsland voor aanslag Hannover

25 november 2015

Israël tipte Duitsland over een mogelijke terreurdreiging bij het voetbalstadion in Hannover vorige week, waardoor de vriendschappelijke wedstrijd tussen Duitsland en Nederland moest worden afgeblazen. De Duitse autoriteiten zouden twee weken geleden al informatie van de Israëlische geheime dienst hebben ontvangen over de mogelijkheid van een aanslag.

Dat meldt het Duitse weekblad Stern woensdag. De informatie van de Israëliërs leidde ertoe dat de wedstrijd van 17 november werd afgeblazen. De Duitse federale inlichtingendienst wil niet reageren op het bericht.

Aanslagengolf

De wedstrijd stond gepland voor slechts vier dagen na de bloedige aanslagen in Parijs, waarbij in totaal 130 mensen om het leven kwamen. De Israëlische veiligheidsdienst zou aanwijzingen hebben gehad voor eenzelfde soort golf aan aanslagen in Hannover, met verschillende doelwitten, waarbij het stadion één van de doelen van de terroristen zou zijn.

Onder de bezoekers van de wedstrijd Nederland-Duitsland waren de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de vicebondskanselier Sigmar Gabriel en een aantal ministers. Ook zouden de Nederlandse ministers van Defensie Jeanine Hennis en Volksgezondheid Edith Schippers in eerste instantie aanwezig zijn.

Verdacht object

In totaal stonden vijf bomaanslagen gepland voor de Duitse stad. Onder de doelwitten waren het stadion, het treinstation en een bushalte. Eerder werd gedacht dat de Duitsers door hun Franse collega’s werden getipt, slechts twee uur voor de verhinderde aanslagen.

Onder de informatie die Israël aan Duitsland zou hebben overhandigd, zouden ook concrete tijdstippen en plaatsen voor de aanvallen worden genoemd. Naast het stadion, werd ook een concertzaal ontruimd en een verdacht object bij het centraal station van de Duitse stad onschadelijk gemaakt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.