Het gelijk van Orbán: migranten mijden Hongarije massaal

06 november 2015Leestijd: 2 minuten

Het bouwen van een hek langs de Hongaarse grens leidde tot felle kritiek van Europese leiders, maar het beleid van de Hongaarse premier Viktor Orbán blijkt zeer succesvol. Afgelopen zomer wilden grote aantallen migranten via Hongarije naar Duitsland reizen, momenteel komt bijna niemand meer naar het land.

Volgens cijfers van de Hongaarse politie waren er in september dagen dat 10.000 migranten de grens overstaken. Gedurende de maand oktober werden gemiddeld 6.000 migranten per dag door de politie geregistreerd. In de eerste dagen van november waren dat er nog maar rond de tien per dag.

Streng beleid

De enorme afname van het aantal migranten is een direct gevolg van het strenge asielbeleid van de Hongaarse premier Orbán. Zo zette hij het leger in om grenshekken te bouwen, eerst langs de grens met Servië en daarna langs de Hongaars-Kroatische grens.

Ook werden de asielwetten onlangs aangescherpt. Illegale migranten kunnen onder meer worden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Bovendien was Orbán tijdens EU-vergaderingen fel tegenstander van de herverdeling van asielzoekers.

‘Eiland van stabiliteit’

Orbán sprak afgelopen week op de Hongaarse radio van een grote overwinning. ‘We hebben de invasie tegengehouden. Hongarije is nu een eiland van stabiliteit,’ zei Orbán. Hij vergeleek de situatie in Hongarije met de rest van Europa en concludeerde dat ‘wij nu in een andere tijdzone zitten.’

Ondertussen neemt de populariteit van de premier in Hongarije toe. In een recente peiling van Nezöpont zegt 43 procent van de Hongaren Orbán te willen herkiezen als premier, een stijging van vijftien procent ten opzichte van april. Volgens het onderzoeksbureau is Orbán’s asielbeleid de belangrijkste reden voor de toegenomen steun.

Terwijl er eerst veel kritiek was op de methodes van Orbán, onder meer van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, nemen nu steeds meer EU-landen soortgelijke maatregelen om de migratiecrisis te bestrijden. Zo startte Oostenrijk met de bouw van hekken langs de grens met Slovenië, en werd in Duitsland fel gedebatteerd over transitzones, die in Hongarije al een tijdlang bestaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.