Eén front tegen IS: laat Poetin zich overhalen door Hollande?

26 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het is alweer zijn vierde gesprek met een collega-wereldleider in vier dagen tijd: de Franse president François Hollande heeft donderdag een ontmoeting met de Russische leider Vladimir Poetin.

Een punt staat torenhoog op de agenda: de strijd tegen Islamitische Staat (IS), en pogingen om één front te vormen tegen de terreurbeweging.

Nu zijn er nog twee allianties: de Amerikanen, Europeanen en hun Arabische bondgenoten enerzijds, en de Russen samen met Iran en de Syrische president Bashar al-Assad anderzijds.

Hollande ziet graag dat Poetin zich aansluit bij een wereldwijde coalitie, met één gemeenschappelijke strategie. Maar er zijn heel wat beren op de weg voor de Fransen in Moskou.

Toekomst

De belangrijkste sta-in-de-weg is Assad, officieel nog altijd de innige bondgenoot van het Kremlin. Dinsdag bracht Hollandes tour hem naar Washington. Hij benadrukte daar, in samenspraak met de Amerikaanse president Barack Obama, dat Assad geen deel uitmaakt van de toekomst van Syrië.

‘We zien het niet gebeuren dat de Syriërs om de tafel gaan zitten met een leider die verantwoordelijk voor een groot deel van de 300.000 doden die zijn gevallen tijdens de oorlog,’ zei Hollande. ‘Een eenheidsregering is vereist, maar dat moet leiden tot het vertrek van Assad.’

SU-24

Een andere factor die het moeilijker maakt om Poetin te overtuigen, is het neerhalen van de Russische jet SU-24 in het Turks-Syrische grensgebied. Dat gebeurde door Turkije. Dat land is net als Frankrijk lid van de NAVO, het transatlantische bondgenootschap waartegen Poetin zo vaak tekeer gaat.

De afgelopen tijd waren de spanningen, na de Oekraïense crisis, juist wat getemperd, maar nu loopt die vanwege de ruzie over de Turkse actie toch weer wat op. Maar de Russische ambassadeur in Frankrijk, Alexander Orlov, is hoopvol gestemd: volgens hem staat Moskou open voor een anti-IS-coalitie, waarin Frankrijk, de Verenigde Staten én zelfs Turkije zijn vertegenwoordigd. ‘Als de Turken mee willen doen, zijn ze van harte welkom,’ aldus Orlov tegen de Franse radiozender Europe 1.

Hardere aanpak

De afgelopen week sprak Hollande met de Britse premier David Cameron (maandag), met Obama (dinsdag) en woensdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Iedereen zegt IS harder aan te zullen pakken, en zij aan zij te staan met Frankrijk. Als IS niet met woorden kan worden overtuigd moet dat volgens Merkel maar met militaire inzet gebeuren. Duitsland geeft momenteel alleen wapens aan Koerdische strijders, die op de grond tegen IS vechten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.