Conservatieven eisen verkiezingswinst op in Kroatië

09 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De conservatieve Kroatische oppositiepartij HDZ claimt de overwinning van de eerste verkiezingen in Kroatië sinds het land lid is van de Europese Unie. De Kroatische Democratische Unie krijgt naar verwachting 60 zetels in het 151 zetels tellende parlement.

‘We hebben gewonnen. De overwinning heeft ons de verantwoordelijk gegeven om ons land, dat in een moeilijke situatie verkeert, te leiden,’ zei HDZ-leider Tomislav Karamarko in zijn overwinningstoespraak.

Onderhandelen

Hoewel HDZ waarschijnlijk de meeste zetels behaalt, heeft de partij niet genoeg stemmen gehaald om alleen te regeren. Karamarko moet nu onderhandelen over het vormen van een coalitie.

De regerende sociaaldemocraten komen tot nu uit op 56 zetels. De partij Most, die bestaat uit onafhankelijke kandidaten, haalt naar verwachting 19 zetels en kan daarmee en cruciale rol krijgen bij de onderhandelingen over coalitievorming.

De sociaaldemocraten van de huidige premier Zoran Milanovic behalen misschien niet de meeste zetels, maar Milanovic heeft Most al uitgenodigd voor onderhandelingen. ‘Kroatië heeft gekozen voor verandering. We kunnen het niet alleen.’

Grens

Karamarko was tijdens zijn campagne kritisch over de aanpak van de migratiecrisis. Kroatië is voor migranten een doorreislanden geworden nu Hongarije de grens heeft gesloten. Meer dan 320.000 migranten zouden dit jaar Kroatië zijn binnengekomen.

HDZ wil het leger naar de grens sturen en hekken neerzetten zodat migranten niet meer via Kroatië kunnen doorreizen naar andere Europese lidstaten.

Behalve de migratiecrisis krijgt de nieuwe regering ook te maken met de zwakke economische situatie. Het land kampt met een werkloosheid van 15,4 procent en heeft net een zes jaar durende recessie achter de rug.

Tijdens de campagne beloofde Karamarko nieuwe banen en Milanovic beloofde economische vooruitgang.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.