Burgerpetitie dwingt Finland tot beslissing over ‘fixit’

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het Finse parlement debatteert volgend jaar over een vertrek uit de eurozone. Dat is het wettelijk verplichte gevolg van een burgerpetitie die door 50.000 Finnen is getekend.

Daarmee is het Finse parlement het eerste in de eurozone van negentien landen dat exclusief over een exit debatteert.

Referendum

Het primaire doel van de petitie is het afdwingen van een referendum over een vertrek uit de eurozone. Maar in tegenstelling tot Nederland is een petitie met een minimaal aantal handtekening niet voldoende om een referendum af te dwingen. Het Finse parlement besluit, petitie of niet.

De meerderheid van de parlementsleden is tot nog toe vóór het behoud van de euro. Desondanks dwingt de petitie het parlement een fixit (Fins exit) te agenderen.

Handtekeningen

Dat zal niet eerder zijn dan na januari 2016. Tot die tijd verzamelen de initiatiefnemers handtekeningen. ‘De handtekeningen worden begin volgend jaar gecontroleerd waarna het debat in één van de aansluitende maanden wordt gehouden,’ zegt het Finse parlementslid Maija-Leena Paavola tegen persbureau Reuters. Zij begeleidt de initiatiefnemers in het parlement.

Finland trad in 1999 met elf andere landen toe tot de Europese Monetaire Unie en gaf daarmee de markka op. Door het inleveren van monetaire autonomie kan Finland in economische zware tijden niet meer devalueren ten opzichte van omliggende, concurrerende landen, zoals het regelmatig deed. Desondanks behoort Finland in de eurozone tot de minderheid van landen zoals Duitsland, Nederland en Oostenrijk die een sobere monetaire en fiscale politiek voorstaat.

Economische groei

Finland is het enige Noordse eurozonelid. Buurland Zweden voert de Zweedse kroon en vaart veel beter. De economie van dat land groeide sinds 2008 met 8 procent. Terwijl de Finse economie in diezelfde periode 6 procent kromp, zegt oud-vicepremier en petitie-initiatiefnemer Paavo Väyrynen tegen Reuters. Dat bewijst volgens hem dat het voeren van de euro eerder negatief dan positief is. Väyrynen is  Europees Parlementslid voor de in Finland regerende Centrum Partij.

De Finse economie krimpt al drie jaar op rij en dat gaat inmiddels nergens in de eurozone harder dan in Finland. Desondanks blijkt uit peilingen dat een ruime meerderheid van de Finnen vóór behoud van de euro is. Een fixit zou volgens een Finse eurosceptische denktank 20 miljard euro kosten. Zij wijzen erop dat een fixit op langere termijn wel voordelig zou zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.