‘België vreest nieuwe terroristische aanslag’

17 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Belgische en Franse autoriteiten zetten dinsdag de klopjacht voort naar de voortvluchtige terreurverdachte Salah Abdeslam (26). Belgische veiligheidsdiensten vrezen voor een nieuwe aanslag, zolang hij nog niet is opgepakt.

De vriendschappelijke interland tussen België en Spanje van dinsdagavond gaat niet door vanwege de dreigende situatie. De wedstrijd zou gespeeld worden in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.

De Belgische krant De Standaard meldt dat Abdeslam voor het laatst is gesignaleerd bij het stadion, na de aanslagen in Parijs. Sinds maandag wordt er een internationale klopjacht gehouden op hem, omdat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanslagen in de Franse hoofdstad.

In heel België is het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag nu opgeschroefd van niveau twee naar drie, op een schaal van vier. De Belgische minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken heeft tegen Radio 1 gezegd dat het dreigingsniveau op drie blijft, zolang Abdeslam nog op vrije voeten is.

Opsporingsbericht

De Belgische politie heeft maandagnacht een nieuw opsporingsbericht over Abdeslam verspreid. Opnieuw wordt gewezen op zijn extreem gevaarlijke status. De politie meldt dat hij mogelijk gewapend is.

Abdeslam woont in de Brusselse wijk Molenbeek. Zwaarbewapende agenten voerden daar maandag zoekacties uit met het doel de terreurverdachte te arresteren, maar hij werd niet gevonden volgens het Belgische Openbaar Ministerie.

Ook de Nederlandse politie kreeg tips van mensen die dachten Abdeslam gezien te hebben. De politie meldt echter dat geen van de tips tot concrete aanwijzingen hebben geleid die het verblijf van Abdeslam in Nederland kunnen bevestigen.

Ook in Straatsburg zijn agenten maandagavond een zoekactie naar de verdachte gestart. Abdeslam zou daar gezien zijn, maar die aanwijzingen bleken vals alarm te zijn.

Abaaoud

Abdelhamid Abaaoud (29) wordt gezien als ‘het brein‘ achter het bloedbad in Parijs. Ook hij groeide op in Molenbeek en het is onduidelijk waar hij zich nu bevindt.

De Amerikaanse krant The Wall Street Journal schrijft dat westerse bondgenoten Abaaoud hebben gezocht in Syrië in de weken voor de aanslagen in Parijs. Ze probeerden om de terrorist om te brengen, maar konden hem niet vinden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.