‘België kan Abdeslam niet vinden en schakelt koning Marokko in’

24 november 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA/ANP'

De Belgische koning Filip heeft contact gezocht met de Marokkaanse koning Mohamed VI om hulp te vragen bij de klopjacht op de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Bij de meer dan twintig uitgevoerde huiszoekingen is de terrorist niet gevonden.

De Belgische en Franse autoriteiten zijn al meer dan een week op zoek naar Abdeslam (26). Hij wordt van betrokkenheid verdacht bij de aanslagen in Parijs en is de meest gezochte terrorist van Europa. De klopjacht op Abdeslam is tot dusver op niets uitgelopen en daarom roept de koning hulp in, schrijft de Belgische krant De Morgen.

De Marokkaanse koning is persoonlijk gebeld met de vraag of de Belgische veiligheidsdiensten nog nauwer kunnen samenwerken met de Marokkaanse diensten. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft ook al contact gehad met de Belgische regering over een uitbreiding van de onderlinge banden.

Abaaoud

De samenwerking tussen de Belgische en Marokkaanse autoriteiten heeft er eerder toe geleid dat Abdelhamid Abaaoud, ‘het brein’ achter het bloedbad in Parijs, werd gelokaliseerd en gedood.

Er werd gewezen op de aanwezigheid van de vermoedelijke nicht van Abaaoud, Hasna Ait Boulahcen. Zij zou de terrorist hebben geholpen met onderduiken. Ook Boulahcen kwam om in Saint-Denis.

Mede omdat Abdeslam nog altijd op vrije voeten is, handhaven de Belgische autoriteiten het dreigingsniveau dinsdag. Jambon vermoedt dat Abdeslam hulp krijgt van handlangers in zijn vluchtpoging. ‘Als iemand tot nu toe op de vlucht kan blijven, moeten we daaruit afleiden dat hij steun krijgt.’

Bomgordel

Maandag zei de minister dat de acties van de antiterreureenheden door zullen gaan totdat ‘de hele boel is opgerold’. Ondanks het dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad, gaan de scholen en metro’s woensdag weer open. Er worden wel extra veiligheidsmaatregelen getroffen.

Maandagavond troffen Franse veiligheidsdiensten een bomgordel aan in een vuilnisbak in Montrouge. De bomgordel heeft explosieven aan de voor– en achterkant. In de buurt van de vindplaats werd een telefoon gebruikt door Abdeslam op de dag van de aanslagen. Een telefoonmast ving een signaal op van zijn telefoon.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.