Weekend in Israël start met raketinslag en nieuwe steekpartij

10 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

Ondanks alle opgeschroefde veiligheidsmaatregelen en andere inspanningen, neemt het geweld tussen Israël en de Palestijnen niet af. Ook zaterdag is het weer raak met een Palestijnse steekpartij en Israëlische vergelding.

Een zestienjarige Palestijnse jongen stak eerder vandaag twee Israëliërs neer in Jeruzalem, melden diverse Israëlische media.

Raket

De slachtoffers liepen daarbij lichte verwondingen op. De Palestijn moest zijn daad met de dood bekopen: hij werd door de veiligheidstroepen dodelijk getroffen. Een andere Palestijn had in een Palestijns kamp in Oost-Jeruzalem het vuur geopend op soldaten, waarna ook hij werd doodgeschoten.

De ongeregeldheden in Jeruzalem volgden volgens het Israëlisch leger op een raketinslag in het zuiden van de Joodse staat, vanochtend. Het projectiel zou zijn afgeschoten vanuit de door Hamas gecontroleerde Gazastrook. Bij de raketinslag raakte niemand gewond.

Erg onrustig

Het is al meer dan een week erg onrustig in het gebied. Vrijdag nog rukte een grote groep Palestijnse stenengooiers vanuit de Gazastrook op naar de grens met Israël. Toen zij wel heel dicht bij de militaire bufferzone kwamen, besloot het leger het vuur te openen.

Vier Palestijnen kwamen daarbij om het leven. De demonstranten negeerden herhaaldelijke oproepen van de soldaten om hun opmars te staken. Eerst vuurde het Israëlische leger waarschuwingsschoten af, maar die hadden geen onmiddellijk effect, waarna militairen gericht begonnen te schieten.

Tempelberg

Terreurbeweging Hamas riep gisteren de ‘Dag van de Woede‘ en sprak later van een derde intifada. Of zo’n Palestijnse opstand er ook daadwerkelijk komt, is nog maar zeer de vraag. Het wordt namelijk wel vaker geroepen.

De twee vorige intifada’s waren in 1987 en 2000.  Israël probeert dat scenario te vermijden door ministers niet toe te staan de Tempelberg te betreden – uit angst voor escalatie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.