Waarom sluit Hongarije de grens met Kroatië niet af?

02 oktober 2015Leestijd: 3 minuten
''

Het afsluiten van de grens met Servië is voor Hongarije een succes gebleken. Waarom trekt het land dit hekwerk niet door langs de grens met Kroatië.

Sinds Hongarije het hek op de grens met Servië heeft voltooid, is het aantal migranten dat hier de grens over steekt aanzienlijk afgenomen.

Waar er voor 15 september duizenden migranten per dag de grens overstaken, gaat het nu om ongeveer honderd personen per dag, laat een woordvoerder van de Hongaarse regering aan elsevier.nl weten. De meeste van deze migranten worden gepakt en in Szeged berecht. Sinds 15 september is het illegaal oversteken van de grens immers een strafbaar feit waar een gevangenisstraf op staat.

Via Kroatië

Het sluiten van de grens met Servië betekent overigens niet dat Hongarije nu helemaal geen migranten meer binnen krijgt. Integendeel: het overgrote deel neemt nu een kleine omweg via Kroatië.

Kroatië, dat eigenlijk de buitengrens van de Europese Unie hoort af te schermen, lost het probleem op door alle migranten gewoon weer naar Hongarije te brengen.

Grenshek

Aan de zuidwestelijke grens tussen Hongarije en Kroatië staat (nog) geen afgesloten hek. Hongarije laat de migranten op dit moment doorreizen naar Oostenrijk. Maar waarom trekt het land het hekwerk niet door langs de grens met Kroatië?

‘Hier wordt aan gewerkt,’ zegt woordvoerder Zoltán Kovács van de Hongaarse premier Viktor Orbán tegen elsevier.nl. ‘Aan de ene kant zijn er geografische complicaties. De zuidgrens is twee keer zo lang en er lopen rivieren doorheen. Vervolgens zijn er ook de diplomatieke moeilijkheden,’ zegt Kovács.

Rivier

Eerst de geografische complicaties: op dit moment heeft Hongarije al twee hekken gebouwd aan de Hongaars-Kroatische grens. Eén is 78 kilometer lang, de ander 38 kilometer. Aangezien de grens een totale lengte heeft van 350 kilometer, waarvan de helft uit water bestaat, ligt er nog zo’n 59 kilometer ‘open’.

Hermetisch zal deze grens dus nooit worden afgesloten, omdat de rivier Drau een groot deel van de grens voor rekening neemt. Met een diepte van 50 tot 150 centimeter is het niet onmogelijk om deze rivier over te steken, maar vanwege de sterke stroming vormt dit wel een gevaarlijke uitdaging.

Diplomatie

Dan de diplomatieke complicaties: Hongarije staat in zijn recht om een hek te bouwen aangezien het de buitengrenzen van de Schengenzone moet beschermen (Kroatië hoort niet bij Schengen).

Maar tegelijkertijd ligt het gevoelig om een hek te bouwen tussen twee lidstaten van de EU (Kroatië hoort wél bij de EU). Hongarije is daarom nog in gesprek met Kroatië, maar ook met Oostenrijk, Duitsland en andere landen over plaatsing van het hek. ‘Wij staan klaar om het hek te voltooien, die politieke beslissing is op dit moment nog niet genomen. Maar als het aan ons ligt, kan dat in 5 minuten gebeurd zijn,’ zegt woordvoerder Kovács.

Nog geen haast

Hongarije maakt op dit moment vermoedelijk geen haast met sluiting van het hek, omdat zo goed als alle 300.000 migranten die het land op irreguliere wijze binnenkwamen, door zijn gereisd naar Oostenrijk en Duitsland.

Maar als Duitsland en Oostenrijk vanwege de massale toestroom beginnen met het tegenhouden van migranten aan de grens dan zal Hongarije zeer waarschijnlijk reageren en het hek aan de Kroatische grens bliksemsnel voltooien. In dat geval kan Slovenië de borst gaan natmaken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.