Voor het eerst is ook Iran aanwezig bij gesprekken Syrië

28 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zal vrijdag in Wenen aanwezig zijn bij gesprekken over het conflict in Syrië. Het is de eerste keer sinds de start van het conflict dat Iran wordt uitgenodigd.

Iran steunt, net als Rusland, het regime van de Syrische president Bashar al-Asssad. Iran zou op uitnodiging van de Verenigde Staten naar Wenen komen, meldt CNN.

Onderhandelingstafel

Naast Iran, zijn ook vertegenwoordigers van Egypte, Irak, Libanon, de Europese Unie en Frankrijk aanwezig bij het gesprek, dat op initiatief van de Verenigde Staten, Rusland, Saudi-Arabië en Turkije wordt opgezet. Het is niet duidelijk of de Syrische regering en de Syrische oppositie zijn uitgenodigd.

Vorige week repte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over de mogelijke betrokkenheid van Iran bij de gesprekken. EU-buitenlandchef Federica Mogherini is blij met de deelname van Iran aan de gesprekken. ‘Het is belangrijk alle regionale spelers aan de onderhandelingstafel te hebben in Wenen,’ twitterde ze woensdag, nadat ze had gebeld met haar Iraanse collega.

Prominent

Iran vindt dat Assad een deel moet uitmaken van een politieke oplossing in Syrië. De meeste westerse landen zijn hier geen voorstander van, al is er een aantal dat begint terug te krabbelen. Zo zeiden eerder onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Britse premier David Cameron en Turkse regeringsfunctionarissen dat een transitieregering met Assad aan kop wel als mogelijkheid moet worden gezien, zolang hij uiteindelijk maar aftreedt.

Iran neemt de laatste tijd een prominentere rol in bij het conflict. Het land stuurde eerder eigen strijders en leden van de Libanese Hezbollah-beweging naar Syrië om grondoffensieven uit te voeren en het Syrische regeringsleger te steunen. Rusland steunt deze initiatieven vanuit de lucht.

Volgens de Revolutionaire Garde steunt Iran het Syrische regime ook met ‘adviseurs’. Deze missie wordt na vandaag nog verder uitgebreid, zegt de woordvoerder. Het is niet bekend hoeveel Iraanse strijders op dit moment in Syrië vechten, maar volgens Amerikaanse schattingen ligt het aantal op ongeveer 1.000 strijders.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.