Slovenië kan stroom migranten niet meer alleen aan

22 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het kleine Slovenië heeft de Europese Unie hulp gevraagd bij de forse migrantenstroom. Het land kan de massale toestroom van migranten die de grens met Kroatië oversteken niet meer alleen aan.

Dat heeft minister Vesna Gyorkos van Binnenlandse Zaken donderdag gezegd. De afgelopen 24 uur kreeg Slovenië te maken met ongeveer 10.000 migranten en vluchtelingen, die op doorreis zijn naar landen als Oostenrijk (buurland van Slovenië) en Duitsland.

Route

De regering in Ljubljana maakte woensdag al bekend dat het reservisten en gepensioneerde politiemensen wil oproepen om de problemen het hoofd te bieden. Hongarije – net als Slovenië en Kroatië lid van de EU –  heeft de zuidelijke grenzen met Servië en Kroatië afgesloten om de instroom van migranten te stoppen.

De vreemdelingen komen in de meeste gevallen vanuit Turkije via Griekenland – en proberen vanwege de grenssluiting hun route nu te vervolgen via Slovenië – een land met nauwelijks twee miljoen inwoners.

Chaos

Het land heeft al meer gestrande migranten toegelaten dan het eerder van plan was. Om de chaos aan de grens beter te reguleren besloten de autoriteiten dinsdag het leger in te zetten, nu de grenspolitie mankracht tekort komt.

Hongarije zegt wel bereid te zijn de buurland te helpen bij het terugsturen van afgewezen asielzoekers. De politiechefs van de vier buurlanden hebben afgesproken dat bij nog op te zetten transitzones alleen vluchtelingen doorgelaten worden die kunnen aantonen dat ze werden vervolgd.

Winterweer

Intussen hopen migranten zich op verschillende plekken in de Balkanregio op. Het is al eind oktober, dus het winterweer kan zomaar toeslaan. Tien Europese regeringsleiders spreken daarom komende zondag in Brussel opnieuw over de migrantencrisis.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, nodigde de regeringsleiders van Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Macedonië, Oostenrijk, Roemenië, Servië en Slovenië uit. Daarnaast zijn EU-president Donald Tusk en vertegenwoordigers van Europese grensbewakings-, asiel- en vluchtelingenorganisaties aanwezig.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.