Rutte: ‘Russen maken situatie in Syrië ingewikkelder’

02 oktober 2015Leestijd: 2 minuten

De Russische bemoeienis met het Syrische conflict heeft de situatie ingewikkelder gemaakt. Of Nederland al dan niet IS-terroristen gaat bombarderen in Syrië, hangt mede van deze ‘extra factor’ af.

De Russische acties zijn onvoldoende afgestemd met andere landen die aan de strijd meedoen, zegt premier Mark Rutte (VVD) vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie.

Tegenstanders

Met die andere landen doelt hij onder meer op de Verenigde Staten, die de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) leiden. Ook Rusland wil IS van de bodem zien verdwijnen, maar heeft ook nog een ander doel: de Syrische president Bashar al-Assad in het zadel houden. Veel westerse leiders willen juist zien dat de dictator het veld ruimt.

Rusland is deze week begonnen met het bombarderen van doelen in Syrië, waarbij niet alleen IS wordt bestreden, maar wellicht ook andere tegenstanders van het bewind in Damascus.

Het is goed mogelijk dat daarbij strijders van het Vrije Syrische Leger zitten, die door Assad en consorten als ‘terroristen’ worden gezien, maar door de Verenigde Staten juist worden geholpen (en getraind).

Complex

Een complexe bedoeling dus. Rutte wilde niet zeggen wanneer Nederland de knoop doorhakt over het bombarderen van IS in Syrië: ‘We moeten ons niet onder druk laten zetten.’ Duidelijk is dat de coalitie tussen VVD en PvdA het niet eens is over deelname.

De PvdA voert aan dat de militaire steun van Rusland aan Assad een te groot risico is, zei Kamerlid Michiel Servaes eerder vandaag in de Volkskrant.

Bovendien willen de sociaaldemocraten eigenlijk niet zonder ‘volkenrechtelijk mandaat’ in actie komen. De PvdA pleit voor een actieve rol van Nederland bij het vinden van een diplomatieke oplossing – die overigens verder weg is dan ooit.

Eigen houtje

VVD-Kamerlid Han ten Broeke is het eens met zijn collega Servaes dat de Russische aanvallen een game-changer vormen. ‘Een aantal landen opereert op eigen houtje. Daar nu tussendoor vliegen, is kamikaze,’ zei de VVD’er eerder vandaag tegen elsevier.nl.

Waar de PvdA een diplomatieke oplossing wil, pleit de VVD voor een collectief militair front van de internationale coalitie tegen IS. Nederlandse F-16’s voeren wel aanvallen uit op IS in Irak.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.