Qatar koopt oude paradepaardjes op in Italië

07 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'Manuel Silvestri/Polaris/HH'

Investeringsfonds uit Qatar koopt in hoog tempo oude, prestigieuze hotels op. ‘Qatar richt zich op prestigieuze luxe-objecten.’

Investeerders uit het oliestaatje Qatar hebben hun zinnen gezet op prestigieuze Italiaanse paradepaardjes. Na de koop van het gevestigde modehuis Valentino, het luxe zakencentrum Porta Nuova in het hart van Milaan, en luxe vakantieresorts, golfclubs en discotheken aan de Costa Smeralda, zetten de Qatari de volgende stap. Ze zijn bezig in rap tempo toonaangevende Italiaanse hotels in handen te krijgen.

In mei kocht Katara Hospitality, de internationale groep van hotels in Qatar, het ­Palazzo Pisani Gritti in Venetië.

In dezelfde maand opende de groep ook het prestigieuze ­Excelsior Hotel Gallia, een van de oudste hotels in Milaan. De 235 kamers, inclusief 53 suites, en de 1.000 vierkante meter grote spa hebben een grondige renovatie ondergaan.

Filmsterren

De laatste aankopen, eind september, waren het InterContinental De La Ville en het Westin Excelsior Hotel in Rome. Het Westin, dat werd verkocht voor 222 miljoen euro, opende de deuren in 1906. Het was een geliefde ontmoetingsplaats onder filmsterren en verwierf faam dankzij La Dolce Vita van Federico Fellini.

Katara Hospitality werd opgezet door het staatsinvesteringsfonds Qatar Investment Authority (QIA), dat in handen is van de koninklijke familie van Qatar. Volgens Katari-topman sjeik Nawaf bin Jassim bin Jabor Al-Thani, zijn de investeringen in Italië nog niet ten einde. ‘Qatar richt zich op prestigieuze luxe-objecten, en Italië biedt hiervoor buitengewoon veel mogelijkheden.’

De familie staat bekend als een van de actiefste investeerders in de wereld. Ze is onder meer eigenaar van het Londense warenhuis Harrods, en heeft grote belangen in de Britse bank Barclays en ­autofabrikant Porsche.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.