Orbán: ‘Europa moet de Griekse grenzen beschermen’

15 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De beste oplossing voor de migratiecrisis is om de Griekse grens hermetisch af te sluiten. De zuidoostelijke grens van de Europese Unie moet beter beschermd worden.

Dat zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán donderdag, meldt SkyNews. Orbán sprak voorafgaande aan de EU-top over de migratiecrisis die donderdag in Brussel gehouden wordt.

Grens dicht

Honderdduizenden migranten arriveerden dit jaar via Griekenland in de EU, zegt Orbán, en volgens hem zou de eerste keuze van Hongarije zijn om daar de grenzen te verdedigen. Als dat niet lukt, dan maakt Hongarije het hek bij de grens met Kroatië af, om migranten buiten te houden.

De uiteindelijke beslissing daarover wordt vrijdagochtend genomen, zegt Orbán. ‘De grens kan binnen een uur dicht als dat nodig is,’ aldus de Hongaarse premier. ‘We moeten het probleem bij de bron aanpakken, en dus naar het zuiden en de Griekse grens beschermen,’ zei hij tijdens een persconferentie.

‘Dat is nog niet gebeurd, dus ik hoop dat we daar vandaag overeenstemming kunnen bereiken’. Mocht er zo’n beslissing worden genomen, dan zegt hij dat Hongarije bereid is daar een rol in te spelen. ‘De Grieken moeten zich aan hun contractuele plicht houden, en als ze dat zelf niet kunnen, moeten wij het voor ze doen’.

Routewijziging

Hongarije heeft de eigen grens met Servië al gesloten, nadat een enorme instroom van migranten via die route het land binnenkwam. De Hongaarse premier kwam daarna flink onder vuur te liggen. Nadat deze grens dichtging, wijzigden de migranten hun route. Velen van hen kozen ervoor om het via Kroatië te proberen.

Als Hongarije besluit om de migranteninstroom volledig af te kappen, dan zouden migranten naar alle waarschijnlijkheid via Slovenië gaan reizen. Dit gebeurde al eerder, toen Hongarije besloot de grens met Kroatië te sluiten. Die grenssluiting was toen echter van tijdelijke aard.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.