Kan Amerikaanse minister Kerry rust in Israël herstellen?

18 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Na twee gewelddadige weken in Israël en de Palestijnse gebieden, reist de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) naar de regio af. Het is een poging van Kerry om eind te maken aan de onrust.

Kerry praat komende week met de Israëlische president Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas, maakte hij zondag in Parijs bekend.

Gesprek

Kerry ontmoet Netanyahu in Duitsland en het is nog onduidelijk waar hij met Abbas zal praten, maar naar verwachting zal het gesprek in Jordanië plaatshebben.

‘Later deze week praat ik met premier Benjamin Netanyahu omdat hij in Duitsland zal zijn. En dan ga ik naar de regio, en zal ik president Abbas ontmoeten en koning Abdullah [van Jordanië] en anderen,’ zei Kerry tijdens een lunch in het hoofdkantoor van Unesco.

Afgelopen weken waren er al geruchten over een bemiddelingspoging van Kerry, maar hij maakt het nu voor het eerst zelf publiekelijk bekend. Netanyahu komt woensdag naar Duitsland om te praten met bondskanselier Angela Merkel over de veiligheidssituatie in Israël en het Midden-Oosten.

Aanslagen

Israël is de afgelopen weken opgeschrikt door een nieuwe golf van terreuraanvallen. In verschillende steden zijn Israëlische burgers neergestoken, vooral in Jeruzalem was het onrustig.

Ook zondagavond was het weer raak. In de zuidelijke stad Be’ersheva zijn een dode en negen gewonden gevallen bij een schietpartij. Een terrorist kwam met een mes een station binnen en stal het wapen van een Israëlische militair.

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon zei zondag dat Israël deze nieuwe golf van Palestijns geweld zal stoppen. Hij sprak met de nieuwe Amerikaanse generaal Joseph Dunford.

Strategie

Veiligheidsexperts zoeken naarstig naar een strategie tegen deze nieuwe geweldsgolf, staat volgende week in Elsevier. Palestijnen gebruiken messen en schroevendraaiers die in elke campingwinkel zijn te verkrijgen. Sociale media spelen een essentiële rol bij het geweld.

‘Vroeger kregen relschoppers een boodschap via de televisie of pamfletten. Nu geven ze met hashtags en foto’s op Facebook de boodschap zelf vorm en inspireren zo weer anderen,’ zegt Adam Hoffman, onderzoeker aan het Israëlische Instituut voor Nationale Veiligheid, tegen Elsevier. ‘Het is een oncontroleerbaar proces, en veiligheidsdiensten kunnen alleen reactief optreden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.